Onsdagssegling 2020

Vi följer vad Tyresö Båtklubb bestämmer angående vilka aktiviteter som inte ska genomföras och vilka som kan genomföras och hur de aktiviteter som bedöms kunna genomföras ska genomföras på ett så säkert sätt som möjligt. Någon sammankomst efter seglarna blir det inte tills vidare. Resultaten kommer att publiceras på denna sida klockan 20:50 på onsdagskvällen. Inrapportering av resultat sker till tbkonsdagssegling@gmail.com (ange båttyp, båtnamn, skeppare, SRS-tal och om båten seglades shorthanded eller med fulltalig besättning samt med eller utan undanvindssegel).

Alla intresserande segelbåtar välkomna. De flesta seglar för att det är skoj och trevligt, en del för öva, någon kanske mest för att det serveras korv med bröd efteråt eller för att man har kommit på en bra bortförklaring varför man inte vann den här gången heller som man vill testa när vi samlas i klubbhuset efteråt. Anledningen till att onsdagssegla kan vara flera, alla anledningar är lika bra. Båt utan officiellt SRS-tal kan delta utom tävlan.

Bana och regler längst ned på denna sidan.

​Datum för onsdagsseglingarna 2020 är

 • 6 maj, 13 maj, 20 maj, 27, maj, 3 juni, 10 juni
 • sommarledigt
 • 12 augusti, 19 augusti, 26 augusti, 2 september, 9 september.

 

Starttider

För att undvika att långsammare båtar är kvar på banan om vinden mojnar på kvällen kommer olika starttider att gälla under hela säsongen.
 • under 0,900   18:20:00
 • 0,900 – 0,999   18:25:00
 • 1,000 – 1,099   18:30:00
 • 1,100 och högre   18:35:00

Observera att startgrupp alltid utgår från SRS med full besättning och undanvindssegel även om man exempelvis seglar short handed.

Maxtid är som vanligt 19:30. Efter den tiden blir kommande rundningsboj för den första båten målboj för samtliga båtar.


Onsdagscupen 2020

Här presenteras löpande ställningen i Onsdagscupen.
Flest poäng efter den 9.e september har vunnit. Vinsten, förutom ära och berömmelse,  är ett klassiskt TBK-glas.


Resultat 2020-06-10

Efter att ha sett och analyserat presskonferensen om mordet på Olof Palme var det återigen dags för onsdagssegling.

Onsdagskvällen bjöd på fint högsommarväder. Det var blå himmel, blått vatten och en fin vind från ost-nordost.

Banan bjöd på mycket halvvind och bidevind och mindre ren undanvind. IF Vitamin var den enda båt som hissade spinnaker (röd denna gång) och Delphia 24 Wipe Out använde sin vita gennaker.
Centerline 40’an Sign är numera såld men båten onsdagsseglades ända in i det sista och var med förra onsdagen, men nu är den sagan slut.
En ”ersättningsbåt” för Sign seglades av istället, det var en Hanse 341 (en Hansemodell med genua).
Innan start fick tävlingsledningen en pratstund med besättningen på den polsktillverkade båten Delphia 24 Wipe Out. Med deras ödmjuka framtoning sa de först att de inte någon målbild överhuvudtaget för dagens segling. Men sedan kröp det fram att de hade större förhoppningar än så. Om de levde upp till sin målsättning vet de bara själva.
Denna gång var Swede 52’an Cheyenne upp i nio knop. De verkar ha väldigt svårt att få till att BG-instrumenten ska visa två-siffrigt.
Dagens vinnare blev IF Vitamin som seglades mycket väl med full besättning och fullt segelställ. På andra plats kom den mest rutinerade besättningen under kompetent ledning av skeppare Paul Eriksen på sin Linjett 32 Stormhatt. Och bronsplaketten togs av den dansktillverkade Anja af Sthlm, en båt som annars oftast trivs bättre i lättare vindar.

Tävlingsledningen tackar alla som varit med och seglat! I höst hoppas vi att ännu fler båtar vill vara med och segla på onsdagarna.

Onsdagsseglingarna återupptas igen den 12 augusti. Då finns det förhoppning om att återigen bjuda på den klassiska rätten korv med bröd och goda tillbehör i eller utanför klubbstugan. Skulle det bli hårdare restriktioner från Folkhälsomyndigheten igen så få vi ompröva vår förhoppning.


Resultat 2020-06-03

Onsdagskvällen bjöd på strålande sol, blå himmel, en fin ljum vind som kändes behaglig. Även idag var det mycket rättvisande förhållanden, för att vara Kalvfjärden.
I första startgrupp startade IF Vitamin och en Cumulus vid namn Adele. IF Vitamin startade fint och seglade även resten av banan i det närmsta prickfritt. Det räckte dock inte för att komma först över mållinjen utan det blev Bönan 2 som tog det är ärofyllda målskottet. Det firades med stora fina bländvita leenden på besättningen. Gastarna fick även beröm av sin kapten.
De fyra första i resultatlistan startade alla i olika startgrupper så det är svårt att säga att det inte var rättvist.

Dagens vinnare blev IF Vitamin med Fredrik Thörn med gast. På Andra plats kom X-79 Anja af Sthlm, Skepparen Andreas var riktigt lycklig efter målgång, det smittade till och med över på gasten som var med ombord och log stort. Bronspengen togs av Bönan 2 som nu har fyra tredjeplatser i år.


Resultat 2020-05-27

Regn, åska, byigt och ett antal vindvrid på uppemot 185 grader. Lagom till start hade åskan dragit bort, regnet upphört, vinden blivit stadigare, vilket återigen resulterade i en fin kväll med rättvisande vindar. Första startande, H-båt, hade dock minst vind vid sin start 18:20. Efterhand fyllde vinden på så de senare startgrupperna hade något lite bättre driv från start. Mot fem-knopsbojen vara det en halvvind som pendlade fram och tillbaka i riktning. Endast Dehler 35 Bönan 2 satte spinnaker men kunde inte bära den ända fram till rundningen. Det var enda gången som det hissades spinnaker på någon båt denna kväll. Delphia 24’an Wipe Out seglade sin vackra vita gennaker. Diva 39 Nessie var nära att hissa undanvindssegel och den låg förberedd på däck. Om vi inte såg fel var även spinnakerbommen uppe ett tag direkt efter start, men någon hissning blev det aldrig.

Swede 52 Cheyenne kom mycket fort på den näst sista bidevindsbogen efter Breviksskolan. Noteringen var åtta knop, vilket är klart godkänt, även om vi trodde att de skulle komma upp i nio… Med sådan fart blir Cheyenne så klart först över mållinjen trots sista startande.

Återigen hade vi en båt men en navigatör som inte var på tårna. Efter rundningen vid badstranden fortsatte Nessie mot bojen vid berget istället för att kryssa mot bojen vid Brevikssidan. När de upptäckte sitt misstag fick de en lite längre kryss till bojen som de missade. Skepparens kommentar var den vanliga vid sådana här situationer ”Men den har vi väl inte rundat förut”. Jodå, på alla seglingar i år och på alla seglingar i fjol har vi rundat den bojen.

Annars var alla svanarna som simmade i närheten av rundningsbojarna en utmaning då det på håll var något oklart vad som var en rundningsboj och vad som var en svan.


Resultat 2020-05-20

Onsdagsseglingen den 20.e maj bjöd på, som alltid på Kalvfjärden, rättvisa och vridande vindar. De fyra första båtarna startade alla i olika startgrupper. Sist startande var Cheyenne, men Cheyenne kom ändå först i mål efter ha seglat om Bönan 2 i lä strax innan målgång.

Det var tre båtar som gjorde säsongspremiär där Skärgårds 30’an var helt ny på onsdagsseglingarna. Trevligt med nya båtar, Skärgårds 30’an kommer från Noretvikens båtklubb, strax utanför Lura Ström.

Vinnare i kvällen seglingens blev IF Vitamin med Jakob som rorsman och Fredrik, som trots förra veckas incident, fick förnyat förtroende som navigatör. Denna gång seglade de banan utan omvägar.


Resultat 2020-05-13

Onsdagen den 13.e maj bjöd på regn, snöblandad regn, kyla, blåsigt och mycket byar på dagen och på eftermiddagen. När det var dags för onsdagssegling blev det sol, blå himmel, temperatur som steg och smekande behagliga vindar. En fin kväll för alla båtar som var med. Dagen till ära var den var det en välseglade Seniorita Helmsman som gjorde debut och seglade runt banan som avsett. Alltid trevligt med nya båtar till start.

IF’en Vitamin med Fredrik Thörn som navigatör valde vid rundningen av bojen vid badstranden att direkt ta sikte på bojen vid berget. De hann till och med nästan bli lite skadeglada (egna framgångar är bra, men andra motgångar ska inte föraktas) då den fina H-båten som styrdes med en känslig hand av skeppare Björkholm rev sin spinnaker för att kryssa mot nästa rundningsboj. När Vitamin sent om sider upptäckte sitt misstag fick de riva sin spinnaker och kryssa tillbaka en längre sträcka. Navigatör Fredriks kommentar ”Men den bojen var väl ny…?” Nej, navigatör Fredrik, den var med på alla seglingar ifjol också.

Grattis Peter till en andra seger i rad!
Obesegrad år 2020, det är stabilt.


Resultat 2020-05-06

Årets första onsdagssegling bjöd på lagom vindar vid start för att sedan avta till något som likande stiltje. Det blev avkortat bana då ingen båt hann i mål innan 19:30 vilket gjorde att målboj blev den rundningsboj som den första båten rundade efter 19:30. Besättningen på X-79 Anja Af Stockholm ville gärna vara först i mål och ropade vid en rundning då klockan var cirka 19:23 ”Line hours, var är Rolexklockan?” De blev något förvånade och besvikna när de insåg att det inte hade läst vad som gällde vid avkortat bana. Det går inte att hitta på själv när det är målgång. Troligtvis blev de ofokuserade och nådde inte ända fram utan slutade på en andra plats.

Vinnare blev Peter Björkholm i sin vackra H-Båt Lassie. Grattis!


Bana (samma som 2019)


Tävlingsregler TBKs onsdagsseglingar 2020

 • Ingen föranmälan behövs utan det är bara att komma ut till start.
 • Varje båt deltar på sitt SRS-tal enligt SRS-tabellen eller mätbrev.
 • Shorthanded SRS är ok om man bara är två ombord. Barn under 12 år räknas inte som besättning.
 • Alla deltagande båtar håller själv koll på starttiden (enligt ”fröken ur” eller GPS).
 • Alla båtar tar sin egen målgångstid.
 • Om en boj skulle ha slitit sig eller ha draggat och inte går att använda som rundningsmärke utgår den rundningen, om bojen inte ersatts med annat rundningsmärke. 
 • Minst tre startande krävs för att resultat från onsdagsseglingen ska räknas.
 • Varje båt/skeppare får en poäng för start och sedan poäng för varje båt som kommer efter i resultatet. Desto fler båtar till start desto fler poäng delas ut.
 • Avkortad bana. Efter 19:30 gäller att ”nästa boj” för första båt blir målboj. Första båt som rundat målboj, tar ner sitt försegel för att markera att detta är mål. Detta är viktigt för att övriga deltagare skall veta var man skall ta sin tid.

 

Protester
Onsdagsseglingarna är att se som ett trevligt och ypperligt träningstillfälle i lagom nivå. Men händer något reder vi ut det efteråt vi försöker undvika skrik och gap i största möjliga mån. Men det är kappsegling och kappseglingsreglerna gäller, därför kan det vara bra att kika i regelboken en gång om man känner sig osäker eller fråga tävlingsledare/medtävlare.