Onsdagssegling 2020

Vi följer vad Tyresö Båtklubb bestämmer angående vilka aktiviteter som inte ska genomföras och vilka som kan genomföras och hur de aktiviteter som bedöms kunna genomföras ska genomföras på ett så säkert sätt som möjligt. Någon sammankomst efter seglarna blir det inte tills vidare. Resultaten kommer att publiceras på denna sida klockan 20:50 på onsdagskvällen. Inrapportering av resultat sker till tbkonsdagssegling@gmail.com (ange båttyp, båtnamn, skeppare, SRS-tal och om båten seglades shorthanded eller med fulltalig besättning samt med eller utan undanvindssegel).

Alla intresserande segelbåtar välkomna. De flesta seglar för att det är skoj och trevligt, en del för öva, någon kanske mest för att det serveras korv med bröd efteråt eller för att man har kommit på en bra bortförklaring varför man inte vann den här gången heller som man vill testa när vi samlas i klubbhuset efteråt. Anledningen till att onsdagssegla kan vara flera, alla anledningar är lika bra. Båt utan officiellt SRS-tal kan delta utom tävlan.

Bana och regler längst ned på denna sidan.

​Datum för onsdagsseglingarna 2020 är

 • 6 maj, 13 maj, 20 maj, 27, maj, 3 juni, 10 juni
 • sommarledigt
 • 12 augusti, 19 augusti, 26 augusti, 2 september, 9 september.

 

Starttider

För att undvika att långsammare båtar är kvar på banan om vinden mojnar på kvällen kommer olika starttider att gälla under hela säsongen.
 • under 0,900   18:20:00
 • 0,900 – 0,999   18:25:00
 • 1,000 – 1,099   18:30:00
 • 1,100 och högre   18:35:00

Observera att startgrupp alltid utgår från SRS med full besättning och undanvindssegel även om man exempelvis seglar short handed.

Maxtid är som vanligt 19:30. Efter den tiden blir kommande rundningsboj för den första båten målboj för samtliga båtar.


Onsdagscupen 2020

Här presenteras löpande ställningen i Onsdagscupen.
Flest poäng efter den 9.e september har vunnit. Vinsten, förutom ära och berömmelse,  är ett klassiskt TBK-glas.

 


Resultat 2020-05-20

Onsdagsseglingen den 20.e maj bjöd på, som alltid på Kalvfjärden, rättvisa och vridande vindar. De fyra första båtarna startade alla i olika startgrupper. Sist startande var Cheyenne, men Cheyenne kom ändå först i mål efter ha seglat om Bönan 2 i lä strax innan målgång.

Det var tre båtar som gjorde säsongspremiär där Skärgårds 30’an var helt ny på onsdagsseglingarna. Trevligt med nya båtar, Skärgårds 30’an kommer från Noretvikens båtklubb, strax utanför Lura Ström.

Vinnare i kvällen seglingens blev IF Vitamin med Jakob som rorsman och Fredrik, som trots förra veckas incident, fick förnyat förtroende som navigatör. Denna gång seglade de banan utan omvägar.


Resultat 2020-05-13

Onsdagen den 13.e maj bjöd på regn, snöblandad regn, kyla, blåsigt och mycket byar på dagen och på eftermiddagen. När det var dags för onsdagssegling blev det sol, blå himmel, temperatur som steg och smekande behagliga vindar. En fin kväll för alla båtar som var med. Dagen till ära var den var det en välseglade Seniorita Helmsman som gjorde debut och seglade runt banan som avsett. Alltid trevligt med nya båtar till start.

IF’en Vitamin med Fredrik Thörn som navigatör valde vid rundningen av bojen vid badstranden att direkt ta sikte på bojen vid berget. De hann till och med nästan bli lite skadeglada (egna framgångar är bra, men andra motgångar ska inte föraktas) då den fina H-båten som styrdes med en känslig hand av skeppare Björkholm rev sin spinnaker för att kryssa mot nästa rundningsboj. När Vitamin sent om sider upptäckte sitt misstag fick de riva sin spinnaker och kryssa tillbaka en längre sträcka. Navigatör Fredriks kommentar ”Men den bojen var väl ny…?” Nej, navigatör Fredrik, den var med på alla seglingar ifjol också.

Grattis Peter till en andra seger i rad!
Obesegrad år 2020, det är stabilt.


Resultat 2020-05-06

Årets första onsdagssegling bjöd på lagom vindar vid start för att sedan avta till något som likande stiltje. Det blev avkortat bana då ingen båt hann i mål innan 19:30 vilket gjorde att målboj blev den rundningsboj som den första båten rundade efter 19:30. Besättningen på X-79 Anja Af Stockholm ville gärna vara först i mål och ropade vid en rundning då klockan var cirka 19:23 ”Line hours, var är Rolexklockan?” De blev något förvånade och besvikna när de insåg att det inte hade läst vad som gällde vid avkortat bana. Det går inte att hitta på själv när det är målgång. Troligtvis blev de ofokuserade och nådde inte ända fram utan slutade på en andra plats.

Vinnare blev Peter Björkholm i sin vackra H-Båt Lassie. Grattis!


Bana (samma som 2019)


Tävlingsregler TBKs onsdagsseglingar 2020

 • Ingen föranmälan behövs utan det är bara att komma ut till start.
 • Varje båt deltar på sitt SRS-tal enligt SRS-tabellen eller mätbrev.
 • Shorthanded SRS är ok om man bara är två ombord. Barn under 12 år räknas inte som besättning.
 • Alla deltagande båtar håller själv koll på starttiden (enligt ”fröken ur” eller GPS).
 • Alla båtar tar sin egen målgångstid.
 • Om en boj skulle ha slitit sig eller ha draggat och inte går att använda som rundningsmärke utgår den rundningen, om bojen inte ersatts med annat rundningsmärke. 
 • Minst tre startande krävs för att resultat från onsdagsseglingen ska räknas.
 • Varje båt/skeppare får en poäng för start och sedan poäng för varje båt som kommer efter i resultatet. Desto fler båtar till start desto fler poäng delas ut.
 • Avkortad bana. Efter 19:30 gäller att ”nästa boj” för första båt blir målboj. Första båt som rundat målboj, tar ner sitt försegel för att markera att detta är mål. Detta är viktigt för att övriga deltagare skall veta var man skall ta sin tid.

 

Protester
Onsdagsseglingarna är att se som ett trevligt och ypperligt träningstillfälle i lagom nivå. Men händer något reder vi ut det efteråt vi försöker undvika skrik och gap i största möjliga mån. Men det är kappsegling och kappseglingsreglerna gäller, därför kan det vara bra att kika i regelboken en gång om man känner sig osäker eller fråga tävlingsledare/medtävlare.