Onsdagssegling 2021


Onsdagsseglingsinformation

Vi följer vad Tyresö Båtklubb bestämmer angående vilka aktiviteter som inte ska genomföras och vilka som kan genomföras och hur de aktiviteter som bedöms kunna genomföras ska genomföras på ett så säkert sätt som möjligt.

Sammankomst/mingel/prat efter seglarna blir det från och med 18/8 då det återigen kommer att bjudas på korv med bröd.

Onsdagsseglingarna är träningsseglingar men vi kommer att räkna om tid baserat på SRS-tal. Resultaten kommer att publiceras på denna sida klockan 20:50 på onsdagskvällen. Inrapportering av resultat sker till tbkonsdagssegling@gmail.com (ange båttyp, båtnamn, skeppare, SRS-tal och om båten seglades shorthanded eller med fulltalig besättning samt med eller utan undanvindssegel).

Alla intresserande segelbåtar är välkomna. De flesta seglar för att det är skoj och trevligt, en del för öva, någon kanske mest för att det serveras korv med bröd efteråt eller för att man har kommit på en bra bortförklaring varför man inte vann den här gången heller som man vill testa när vi samlas i klubbhuset efteråt. Anledningen till att onsdagssegla kan vara flera, alla anledningar är lika bra. Båt utan officiellt SRS-tal kan delta utan att få en placering.

​Datum för onsdagsseglingarna 2021 är

  • 5 maj, 12 maj, 19 maj, 26 maj, 2 juni, 9 juni och 16 juni
  • sommarledigt
  • 11 augusti, 18 augusti, 25 augusti, 1 september och 8 september.

 

Starttider

För att undvika att långsammare båtar är kvar på banan om vinden mojnar på kvällen kommer olika starttider att gälla under hela säsongen. Observer att indelning kan komma att justeras.
  • under 0,900   18:20:00
  • 0,900 – 0,985  18:25:00
  • 0,986 – 1,099   18:30:00
  • 1,100 och högre   18:35:00

Observera att startgrupp alltid utgår från SRS med full besättning och undanvindssegel även om man exempelvis seglar short handed.

Maxtid är som vanligt 19:30. Efter den tiden blir kommande rundningsboj för den första båten målboj för samtliga båtar.

Onsdagscupen 2021

Här presenteras löpande ställningen i Onsdagscupen.
Flest poäng efter den 8.e september har vunnit. Vinsten, förutom ära och berömmelse,  är ett klassiskt TBK-glas.

Seglare år 2021 blev Bönan 2 som i den sista seglingen blev en placering bättre än Vitamin, de låg på samma poäng inför upplösningen.

Minst tre båtar krävs för att en onsdagssegling ska räknas in i Onsdagscupen. Både den 5 maj och 26 maj var det endast två båtar som kom till start och seglade banan vilket gör att resultat från de seglingarna inte räknas.


Onsdagssegling 2021-09-08

Årets sista onsdagsseglingen blev en segling i lätta vindar och för årstiden varmt. Således alldeles utmärkt väder och återigen väldigt rättvisa förhållanden, för att vara Kalvfjärden.

Efter seglingen var det samling i klubbstugan där det bjöds på korv med bröd och lyxiga tillbehör i form av exempelvis räksallad. Efter att resultatet av kvällens segling lästs upp återstod att gå igenom resultaten från årets Onsdagscup. Samtliga närvarande vid resultatgenomgången fick pris. De som inte var där blev utan.

Första onsdagssegling 2022 blir onsdagen den 4 maj.

Välkommen åter!


Onsdagssegling 2021-09-01

Den tidiga prognosen sa sol och lite moln på onsdagskvällen medan prognosen närmare start sa eventuellt duggregn.

Som vanligt bjöd Kalvfjärden på både rättvisa och utslagsgivande vindar. Vinden var nordlig, vilket även påverkade temperaturen i luften något. En kortare regnskur föll under kvällens segling men var inget som påverkade humöret hos de flesta. Denna onsdag var generalrepetition för några av båtarna som ska segla KM lördagen den 4 september. Bland andra kom Nessie och Snekkja till start.

I tisdags den sista augusti klockan 16:06 inrapporterades följande dramatiska meddelade till banläggningspersonalens akuttelefon:

”Bojen närmast slottet och mot Bergholmen har slitit sig och ligger i vassen”

Banläggningspersonalen tog detta på största allvar då det hade inrapporterats av den alltid pålitlige Paul Eriksen. De planerade och förberedde sig ett dygn inför att kunna åtgärda detta på bästa möjliga sätt. De löste sin uppgift.

Först i mål denna afton var Bönan 2.
Seniorita Helmsman bröt nära bojen vid slottet.

På tredje plats placerade sig Vitamin med Fredrik Thörn, andra plats togs av H-båten Lassie medan Bönan 2 gick segrande ur striden med en segermarginal på 4 sekunder ned till andra båt.

Efter seglingarna bjöds det på korv med bröd i klubbstugan. Tillbehör var senap, ketchup, rostad lök samt den underbara gurkmajonnäsen.

Nästa onsdag, den 8 september är det den sista onsdagsseglingen för säsongen. En enklare prisutdelning kommer då att hållas för Onsdagscupen i klubbstugan, i samband med att korv med bröd serveras. Det blir så klart pris till samtliga närvarande. Det kan även mycket väl hända att det även kan erbjudas räksallad som extra tillbehör.


Onsdagssegling 2021-08-25

Denna onsdag noterar vi är den 25 augusti. Det innebär både löneutbetalning och onsdagssegling på samma dag. En så kallad superonsdag. Tre fjärdedelar av de deltagande båtarna kom på pallplats denna kväll.

Som vanligt bjöd Kalvfjärden på fina förhållanden med både vatten och vind. Och som vanligt var vindarna rättvisa och utslagsgivande med vrid mest hela tiden och en och annan vindby. Det resulterade i en segrare.

Vinden var nordlig vilket även kändes i luften denna afton, speciellt i kombination med regnet som började falla halvvägs ned mot slottet. Vädret verkar ha hållit flertalet båtar borta den här säsongen. Eller rättare sagt, vädret verkar ha hållit flertalet besättningar borta. Om prognosen säger nederbörd se till att leta reda på regnstället så att du ändå kan njuta av en kväll på vattnet.

Till start idag kom Joy 2. Det är Kjell Jaensson som bytt båt igen. Denna gång till en välseglande RB 111, från att tidigare i år seglat Carrera Helmsman på onsdagskvällarna.


Onsdagssegling 2021-08-18

Kalvfjärden bjöd på utslagsgivande och därmed mycket rättvisande vindar för att kunna få fram en rätt och riktig resultatlista denna onsdagskväll. Vindarna var från det västliga hållet och relativt vridiga och något byiga. Solen lyste ovanför molnen till att börja med men allt eftersom så ljusnade det så att det till slut blev en vacker solnedgång.

Och precis som meteorologerna utlovat blev det uppehåll under kvällens segling. Alla litade dock inte fullt ut på det väder som utlovades.

”Hej, jag skrev ju att vi skulle ses ikväll men det blir inte så. Vi är lite för klena/pessimistiska. SMHI säger att det ska sluta regna men det känns inte helt 100.
Fast nästa vecka så!

XXXXX”

Som vanligt seglade alla båtar på Kalvfjärden mycket vackert. Allra vackrast och därmed bäst seglades Swede 52’an Cheyenne med Göran och supergasten Johanna som vann denna afton.

Efter seglingen bjöds det på korv med bröd vilket uppskattades oerhört mycket av de närvarande. Extra omsorg hade lagts på korvbrödet denna gång då det fanns tre olika varianter att välja på. Högst upp på prispallen hamnade Brooklyn Surdeg från Korvbrödsbagaren.


Onsdagssegling 2021-08-11

Äntligen kom onsdagsseglingarna igång igen. Och som vanligt bjöd Kalvfjärden på fina, mjuka och otroligt rättvisande vindar. Styrkan i vinden låg som oftast mellan 1,5 och 3,5 meter per sekund. Solen sken, luften var varm och alla båtarna var så vackra som de kan vara.

Mycket har hänt i sommar men det absolut största måste ända vara att en Linjett 32 har blivit en Linjett 33. Paul Eriksen har uppgraderat från Stormhatt till Akleja.

En ny båt seglade även banan, det vara katamaranen Halvan. Det är ett hemmabygge utan SRS-tal varför den inte får någon placering i resultatlistan.

Från och med kommande onsdag återupptas traditionen med korv med bröd efter seglingarna. Om sanningen ska fram är det nog det som de flesta av oss har längtat efter.

”Vilken underbar segling i kväll! Och vi seglade om alla!”

– Skepparen på Sweden 52 Cheyenne (ungefärligt rätt citerad).

Då resultaten är sammanställda från annan ort, Fårö närmare bestämt, så här av er om ni hittar några konstigheter nedan.


Onsdagssegling 2021-06-16

Den sista onsdagsseglingen.
Sol, perfekta och rättvisande vindar samt en spänd förväntan i luften.

Det är den här sista onsdagsseglingen innan sommaruppehållet som definierar hur hela sommaren kommer att bli. En lyckosam insats och man kan andas optimism och se fram emot en sommar med värme, sol och bara en helt underbar sommar. En mindre lyckad insats tyder att det kan bli bra ändå men man får kämpa lite mer mot mygg, regn och kyla. Så lite medlidande när detta rapporteras in…

”Gick bra ända till 5:e rundningen när förseglet lindade sig runt förstaget tyvärr.”

Men överlag verkar övriga var nöjda med både kvällens väder, segling och sina egna insatser.

Vårterminens sista onsdagsegling bjöd på mer vind än de andra seglingarna och hela banan hann seglas med god marginal. Att det inte var mycket kryss gjorde naturligtvis sitt till. Första båt i mål var IF Vitamin med Fredrik Thörn som rorsman. Denna Vitamin är ett under av välpolerad båt och glider genom vatten utan i princip något motstånd alls. Peter Björkholm i sin vackra H-båt seglade i mål som tvåa precis före Diva 399+ Saga Simone. Den sistnämnda var sugen på att komma i mål fort och startade 19:25.

Ha en fin sommar allihopa!


Onsdagssegling 2021-06-09

Kvällen bjöd på mjuka, behagliga och mycket lätta vindar. Solstrålarna bröt igenom molnen från och till och skapade då ett mycket fint ljus. Typisk seglingsfart denna kväll var cirka 2 knop, dvs promenadfart.

Första startande var H-båten Lassie. Då några IF’ar inte kom till start så kunde Peter Björkholm placera sig hur han önskade vid starten klockan 18:20. Fler båtar startade 18:25 (Stormhatt, Paramour, DeNFina), av dessa kom Paramour först iväg. Även 18:30 startade 3 båtar (Black Out, Wipe Out och Nessie) medan Cheyenne fick starta alldeles själv 18:35.

Cheyenne blev först i mål vilket innebar att hon seglade om alla andra. Det var lite vind och målet blev rundningsbojen vid badstranden i och med att ingen båt hann runda den innan 19:30:00. Kom ihåg att markera var målgången är genom att exempelvis rulla in förseglet så att andra ser var man går i mål. Eller tuta i en mistlur,  ropa högt över fjärden, ligga kvar och vänta på andra båtar. Möjligheten att visa var målgången är många. 

”Eftersom första båt idag inte följde seglingsföreskrifterna och tog in förseglet vid målgång missförstod  jag var målgången var och tog inte tiden själv.”

Samtliga båtar har seglat onsdagssegling tidigare i år förutom Nessie som därmed hade onsdagseglingspremiär för i år. Skepparen där, Lars Blomgren,  passade på att ta en bild på bakomvarande båtar då de låg i först. Det skulle senare även visa sig att Nessie vann på omräknat. Bra seglat!


Onsdagssegling 2021-06-02

Fin segling i en lätt och relativt stabil vind, för att vara Kalvfjärden. I solen och den ljumma luften kom 12 segelbåtar till start. Vinden räckte inte till så att hela banan kunde seglas utan målgången blev rundningsbojen vid berget.

Idag rapporterades det in en protest i samband med tidsredovisningen. Se till att  reda ut vad som hände så fort som möjligt, dvs direkt med den andra båten. Eller med andra båtar om fler är inblandade.

Vad som hände kan så klart upplevas som olika från olika båtar. Dessutom kan man ha tolkat situationen olika, ha tolkat reglerna olika eller har olika kunskapsnivå om aktuella regler.

Se till att ropa protest tydligt så att den som gjorde fel kan ta sitt straff (om det är så att den båten godtar att den gjorde fel).

Segla med hänsyn men ändå efter regler och red ut det med inblandade direkt så blir det bra.

Hoppas på minst lika många båtar nästa onsdag. Långtidsprognosen lovar fortsatt bra väder.

Vinnarbåten Vitamin fångad på bild. Med en fokuserad rorsman kan gasten slappna av och bara njuta.


Onsdagssegling 2021-05-26 (träning)

Onsdagen bjöd på lätta och fina vindar och ett mjukt behagligt lätt regn. Det var bra förutsättningar för en fin kväll. Två båtar utnyttjade denna möjlighet. Det var dels H-båten Lassie med seglaren Peter Björkholm samt Dehler 35’an Bönan 2. Den sistnämnda seglade inte med full onsdagsbesättning då en av gastarna hade skickat ett sms klockan 12:18 med följande innehåll.

”Håller mig på land idag då jag inte har något bra sjöställ för sånt här regnande.”

Då vinden var svag bestämdes det att dagens bana skulle vara förkortat i form av en triangel. Start, rundning vid 5-knopsbojen, rundning vid berget och sedan in i mål. Det blev en lämplig bansträckning.

Nästa onsdag pekar den tidiga prognosen mot sol och badväder så då hoppas vi att någon mer båt vågar sig ut.


Onsdagssegling 2021-05-19 (träning)

Onsdagens segling bjöd på lätta och relativt ljumma vindar. Som vanligt fina förhållanden, för att vara Kalvfjärden.

I hemmavatten sker de flesta grundstötningar, det är sedan gammalt.

Stormhatt drog i kväll loss Blackout från dyn där hon hade satts på grund av sin rorsman. Platsen för denna händelse var uppskattningsvis 185 meter från dess hemmahamn. Black Out utgick efter denna händelse.

”Hej vi fick lite missöde fastnade i leran och fick hjälp av Linjett 32an som drog loss oss så tacka dom för gott sjömanskap /Kjelle”

Stormhatt fick sex minuters gottgörelse för att ha hjälp Blackout loss från grund. Tiden det tog för denna bärgningsaktion rapporterades in av skepparen på Stormhatt vilken godtogs.

Starttiderna justerades i höstas för att det det skulle bli ungefär lika många båtar i varje startgrupp. Tävlings-/träningsledningen hade glömt av det under vinteruppehållet. Nu är brytpunkterna återigen satta till 0,900, 1,000 samt 1,100. Både Fresia och Wipe Out startade både på rätt tid enligt föreskrifterna som gällde både denna onsdag och förra onsdagen.


Onsdagssegling 2021-05-12 (träning)

Onsdagskvällen var underbar.

Aldrig någonsin har Kalvfjärden bjudit på så stabila vindar som dessutom var alldeles lagom i styrka. Det var en jämn och fin segling där flera båtar seglade ganska nära varandra. Tre båtar hissade undanvindssegel för ett långt fint ben ner mot slottet. Efter rundningen var dock vinden något för snäv för att kunna bära spinnakern mot Brevikssidan.

Det första båten att runda bojen vid slottet var IF Vitamin som sedan tog sikte mot en boj på Brevikssidan. Riktningen såg dock inte helt rätt, varför tävlingsledningen ringde upp skepparen på båten och de korrigerade därefter kursen och länsade tillbaka mot rätt boj.

IF Vitamin hade en motgång rent navigationsmässigt men placerade sig ändå ok.

Två båtar startade 18:20 medan övriga startade 18:30:00. Två av båtarna som startade 18:30:00 har SRS-tal för att egentligen starta 18:25:00.

Sammanfattningsvis jämn och bra segling bland alla inblandade. Nästa vecka hoppas vi på ännu fler båtar.


Onsdagssegling 2021-05-05 (träning)

Årets första onsdagssegling bjöd på mycket snälla och fina sydostliga seglingsvindar i cirka 3 m/s. Det var dessutom ovanligt stabila vindar för att vara Kalvfjärden. Trots detta var det få båtar med denna kväll, endast två stycken. Men det var inte vilka som helst, det var Dehler 35’an Bönan 2 samt Delphia 24’an Wipe Out. Besättningen på Wipe Out har till denna säsong införskaffat enhetliga ställ i en vacker gul färg, Det såg mycket professionellt ut.

Förmiddagens hårda vindar och ihållande regn kan ha avskräckt en del. Till eftermiddagen har det redan mojnat och regnet avtagit. Trots lätt regn på onsdagskvällen kändes det ändå klart varmare än tisdagskvällen innan.

Övrigt att notera från denna första onsdag. Det fanns seglare som denna kväll i stället för att segla utnyttjade bastun i TBK. De ringde även och försökte få andra att avstå från att segla för att istället ägna sig åt att basta…

Bönan 2 seglade runt banan på 1:01:55 och Wipe Out på 1:11:15. 

Wipe Out – Snyggast på banan. Till säsongen 2021 seglar de i helgula ställ. Vackert – som kycklingmamman skulle sagt.

 


Bana (samma som 2020)