Onsdagssegling 2018

Resultat 2018

Onsdagscupen

Det blev totalt sex olika segrare under onsdagskvällarna.

Onsdagssegling 5 september

Den sista onsdagsseglingen bjöd på lätta vindar till i princip vindstilla. Mål blev bojen vid badstranden på väg ned mot slottet. Trots den lätta vinden kom samtliga båtar i mål inom åtta minuters marginal. Först över mållinjen (efter lite förhandling) kom Dehler 32 Delight. Den för kvällen mycket snabba Dehler 32’an vann även dagens segling efter omräkning.
Delight har seglat snabbare och snabbare och det var bara en tidsfrågan innan det skulle bli en förstaplacering. Grattis Delight!
Som utlovat bjöds det på extra bra tillbehör till korv med bröd i form av räksallad samt Pommac och Cider i magnumbuteljer.

Onsdagssegling 29 augusti

Onsdagskvällen bjöd på lätta och relativt stabila vindar. Vinden avtog något på slutet men alla båtar kom ändå i mål. Målet blev den sista rundningsbojen.
För första gången på länge blev det ordentliga kryssar och undanvindar. Ända från femknopsbojen ned till bojen vid slottet var det möjligt att bära undanvindssegel vilket de fyra av de fem första i resultatlistan gjorde. Åt andra hållet blev det fina kryssar.

Onsdagssegling 22 augusti

Onsdagssegling i byiga vindar. Det blåste som mest drygt 10 m/s när vi såg på vår vindmätare i Bönan 2, troligtvis kanske det blåste på mer än så utan att vi såg hur mycket. Men ibland var det även betydligt lugnare. Som tur var så var den byiga vinden varm och rätt behaglig ändå.
Snabbaste båt runt banan var Swede 52’an Cheyenne på tiden 30:38 vilket bör vara etT nytt banrekord. Idag vad det inget riktigt kryssben och DET enda slag som de flesta av båtarna behövde göra var ett kort slag för att runda bojen vid badstranden på vägen tillbaka så det blev en kort väg att segla.
Till korv med bröd efteråt serverades tre olika sorters senap plus ketchup, rostad lök och bostongurka.

Tyvärr kom inte First 31.7 som är på bild här till start. Den blev tvungen att åka in till bryggan precis innan den skulle starta efter att en i besättningen haft otur med ett revben.

Onsdagssegling 15 augusti

Ännu en fin kväll som bjöd på lätta och stabila vindar. Vad som är stabila vindar är väldigt relativt, men för att vara Kalvfjärden så var de stabila. Några båtar startade rätt nära starttiden medan andra tog det lite lugnare och valde att starta ett par minuter efter.
​Trots lätta vindar så hanns det med att seglas runt hela banan och någon förkortning av banan behövdes inte. 

Bilden till vänster är precis innan målgång.
Placeringsmässigt efter omräkning så hamnade dessa båtar på plats tre, fyra och fem. Det var samma ordning som i bilden

Onsdagssegling 8 augusti

Varma byiga vindar på upp emot 10 m/s innan start men sedan något lugnare. Som vanligt var det få båtar den första seglingen i augusti, men samtliga båtar som var med seglade väl. Med utsikt från badstranden och rundningsbojen på vägen ned mot slottet såg det till att börja med mycket bra ut för Centerline 40’an Sign som hade en väldigt bra fart, en NF låg även den längt framme. Men till slut stod ändå en bekant Expresseglare som vinnare. De vann även ”seniorklassen” denna kväll då det var den enda besättningen med tillräckligt aktningsfull ålder.
Det var jämt i resultatlistan  och Centerline Sign seglade runt banan i något som kan var en av de snabbaste tiderna någonsin.
IF’en Tilikum var den enda båt som seglade med den svenska flaggan uppe, det får man göra ibland när det är onsdagssegling, varmt och en behaglig vind.

Onsdagssegling 20 juni

Vårens sista onsdagssegling blev en segling i avtagande vind och tidvis regn. Som segrare stod en Swede 52’a. Det var den tredje vinsten på den tredje starten för denna båt. Endast båtar från TRBS var med denna onsdag medan Tyresö Båtklubbs båtar fokuserade på den kommande midsommarfestligheten och förberedelser inför det. Men det största denna kväll var varken att vi fick en vinnare som vunnit alla ondagsseglingar som denna Swede 52’a startat i under året eller inga båtar från Tyresö båtklubb var med utan det var att Centerline 40’an Sign inte kom till start.
Efter 18 raka starter måste nu Sign starta upp en svit av att komma till start.
Ha en bra sommar så syns vi  den åttonde augusti! (fast Bönan 2 kommer troligtvis inte till starta förrän den 15 augusti).
Observera starttiderna för höstens seglingar på den första sidan (18:30, 18:34, 18:38 samt 18:42

Onsdagssegling 13 juni

Som utlovat blev det mycket bra segling denna onsdag plus att korv med bröd har aldrig tillagats med mer kärlek än just denna onsdag.
Den prestigefyllda seniortävlingen med seglare som är 65 plus var riktigt jämn denna gång. Det fanns väldigt många förklaringar (inte att förväxla med bortförklaringar) om varför placeringarna blev just 3 och 4 och inte tvärtom. Man kan säga att det är stor skillnad på ett bli fyra och att bli trea vilket märkes tydligt på diskussionen/pratet/bearbetning efteråt.

Onsdagssegling 6 juni

På nationaldagens seglades det i vind som innehöll en hel del  vindvrid och byar. Lagom utmanande och bra segling, träffade man vindvriden bra så tjänade man på det, annars inte. Trots nationaldagsfirande och ledigheter blev det i alla fall fem båtar på fjärden. Till nästa onsdag hoppas vi på 10 båtar eller fler igen.
​Enligt trovärdiga rykten ska det bli säsongens hittills bästa seglingar just nästa onsdag den 13.e juni. Och korven med bröd efteråt kommer att smaka som aldrig förr utlovar köket.

Onsdagssegling 30 maj

En onsdag igen i sol, värme och nyckfulla vindar. Det blev ett antal omstarter där båtarna samlades upp då vinden ibland dog ut runt banan. På Bönan 2 upplevde vi det som lite jobbigt när vi helt plötsligt började stå stilla och övriga båtar gled i kapp bakifrån, ”Det här är segling när det är som sämst” som en av gastarna på Bönan 2 sa… Vi anar  dock att deltagare på övriga båtar tyckte tvärtom. Speciellt Linjett 32’an Stormhatt som var den som kunde glida snabbast av alla i stiltjen..

Bilden visar en Delphia 24 efter målgång. De var lyckliga som lyckades få riktigt bra fart med gennakern

Onsdagssegling 23 maj

Elva startande båtar denna underbara kväll. Soligt och lagom med vind. Kanske lite svag vid start och mål så både starten och målgången blev intressanta på sina sätt. En del båtar jag lite handikapp vid starten. En del båtar hade det lite jobbigt att komma över mållinjen.
Det skiljde bara 5:11 i omräknad tid mellan första och elfte båt i resultatlistan så det var tätt mellan flera båtar.
Ny båt denna kväll var en Diva 35 som inte seglat onsdagssegling tidigare, trevligt med nya båtar. 
Båten på bilden är den snabba Centerline 40.

Onsdagssegling 16 maj

Antal startande båtar var nio denna varma och underbara majkväll.
Det stora denna kväll var att Rolf Cullberg var återigen ute på onsdagsbanan och  seglade! Denna gång som gast på Linjett 32’an Stormhatt. Den båtens besättning hade mer erfarenhet av onsdagsseglingar på Kalvfjärden än oss andra tillsammans.

Fredrik Thörn var med för första gången i sin Nordiska Folkbåt.
​Såg bra ut.

Onsdagssegling 9 maj

I fjol var det snö i luften på den första onsdagsseglingen, men i år var det betydligt bättre väder och det fanns till och med ett par gastar som seglade i shorts. Bättre väder och vindar är svårt att önska sig i början av maj. Det blåste oftast 3-4 m/s och var soligt. Av de fem båtar som var med ligger en i Kalvfjärden, en vid Raksta båtklubb längre in i viken, två båtar ligger vid Lökholmsbryggan i Bergholm mitt emot TBK. Endast en båt har sin plats vid bryggorna hos TBK så till nästa onsdag hoppas vi på fler ”TBK-båtar”.
(Minst häften av de som var med och inte har sina båtar liggande hos TBK är även medlemmar hos TBK)