Onsdagssegling 2019

Tävlingsledningen säger tack för säsongen 2019!

I år seglade vi 11 onsdagsseglingar. Antalet startande båtar har totalt varit fler och även fler i snitt per onsdag är de senaste säsongerna. Oftast har det varit cirka 10 båtar till start och det är bra. Men naturligtvis finns det plats för ännu fler. På onsdagsseglingarna har det förutom båtar från TBK även deltagit båtar från TBS, båtar från Bergholmen (mitt emot TBK) och en båt som har sin hemmahamn i Kalvfjärden.

​Preliminära datum för onsdagsseglingarna 2020 är 
6 maj, 13 maj, 20 maj, 27 maj, 3 juni, 10 juni – sommarledigt – 12 augusti, 19 augusti, 26 augusti, 2 september, 9 september.

 

Välkommen åter 2020!


Resultat Onsdagscupen 2019

Totalt seglades det 11 seglingar och på dessa var det 8 olika segrare. Endast en båt vann fler än en gång, det var Bönan 2. Den båten tog även hem onsdagscupen för 2019.

I och med att samtliga onsdagar räknas så lönar det sig att vara med på så många som möjligt. Och gärna placera sig bra.


Resultat onsdagsseglingar 2019

Onsdagssegling 11 september

Delight. Så heter vinnaren av årets sista onsdagssegling. Det var Delights första vinst på en onsdagssegling. Besättningen anade att det hade gått bra redan när de skar mållinjen som första båt. Sällan, eller rättare sagt aldrig, har en besättning ropat så högt av förtjusning vid en målgång.

Delight tog inte bara ”line honours”, de vann även kvällens segling överlägset. Bra seglat!

På onsdagseftermiddagen blåste det på bra men prognosen sa att det skulle bli lätta vindar mot kvällen och det stämde bra så årets sista segling avgjordes därmed i lätta vindar. Den avgjordes även i skymningen då solen gick ned redan 19:20 enligt YR.no.

Efteråt var det som vanligt kärleksfullt tillagad korv med bröd som erbjöds. Denna avslutande onsdags fanns det som vanligt räksallad som extra tillbehör. Vegetarianer fick fin vegetarisk korv. Det har även funnits vegetarisk korv tidigare men då har det saknats vegetarianer.

Som tillägg till resultatrapportering av kvällens onsdagssegling var den även en enklare form av prisutdelning för onsdagscupen. Endast närvarande fick pris, som ofta förr premieras närvaro. Det var fina priser med alltifrån Kinder-ägg (trepack) till After Eight och allt där emellan.


Onsdagssegling 4 september

Kvällen bjöd på lätta vindar men det var inga problem att hinna segla hela banan. Först i mål var den mycket välseglade Dehler 32’an Delight följt av en vacker H-Båt. Peter Björkholm seglade själv men visade att det går att köra spinnaker på ett framgångsrikt sätt och vann kvällens segling. På andra plats kom Anja af Sthlm fem sekunder efter. Tredje plats tog Delight.

Peter med H-båten blev den sjunde unika vinnaren på de tio onsdagsseglingarna som varit hittills så spridningen av vinnare är stor vilket är skoj! Endast en båt har vunnit mer är en gång.

Men kvällens hjältar var besättningen på NE’en DeFina. De fortsatte att segla fast mörket lade sig tungt över Kalvfjärden men till slut skar även de mållinjen.

Kommande onsdag, 11 september, är det säsongsavslutningssegling för onsdagsseglingarna för denna säsong. Vill man klättra i onsdagscupen så är det sista chansen. Det kan även hända att det blir någon form av informell enkel prisutdelning för onsdagscupen.

Denna onsdag avslutades som vanligt med kärleksfullt kokt korv med bröd samt fina tillbehör.


Onsdagssegling 28 augusti

Underbart väder med sol, värme och fina vindar. Dessutom var det varmt i vattnet med drygt 21 grader. Naturligtvis inledde hela besättningen på Bönan 2 med att bada innan det lades loss från bryggan.

Den slutliga resultatlistan blev till och med än mer spännande än den som redovisades i klubbhuset. Tävlingsledningen antog att ”de gamla” körde på tre som vanligt men de var bara två. De hade toppat och lämnat Knotan i land. När Stormhatt fick räknad tid på shorthand-talet istället för talet med full besättning (utan undanvindssegel) så hoppade de upp en placering och knep andraplatsen mellan de två Dehler-båtarna. De tre första båtarna var inom 14 sekunder. Det var Team Hubbe som upptäckte misstaget då de mycket noggrant gick igenom resultatlistan. Även de hade seglat på två och fick justerat för det och hoppade även de upp en placering. Det var även Team Hubbe som för två veckor improviserade en ny rundningsboj då en saknades. Driftiga, noggranna och bra pojkar på den båten.

Värt att notera att Linjett 32’an Stormhatt vann över Omega 34’an Dauphine. Far slog son. Gammal är äldst.

Seglingarna avslutades med att det serverades utsökt korv med bröd i klubbstugan. Tillagade med kärlek som vanligt.

 


Onsdagssegling 21 augusti

Kalvfjärden bjöd denne kväll på svaga vindar och som vanligt var de lite vridande fram och tillbaka men ändå relativt stabila (för att vara Kalvfjärden). Var man ute på banan alltför länge på kvällen så blev det väl lite vind. Tre båtar valde att bryta. Hedersomnämnande går till IF Tilikum som bröt först efter halv nio på kvällen. De kämpade mest, längst och uthålligast av alla. Eller som de sa själva ”vi var envisa”.  Men uppenbarligen ville de inte invänta morgonbrisen för att komma i mål. Av de båtar som hade mest tur med vindarna denna kväll var de två Dehlerbåtarna som efter rundning av den första bojen drog ifrån de övriga ned mot slottet och kunde sedan hålla undan ända in till mål.

På kvällens korv med bröd-tillställning vad fokuset på korvbröd då det bjöds både på vanliga klassiska korvbröd men även fullkornsvarianten och en sort som var bakade av surdeg. Gott.


Onsdagssegling 14 augusti

Välkommen tillbaka efter sommarlovet!

Till höstterminens första onsdagssegling kom det 9 båtar till start. Egentligen skulle det varit 10 men en båt hade köpt nya segel och hade lite fix med det så de kom aldrig loss från bryggan. Vinden var som vanligt aningen byig och vridande på Kalvfjärden men helt hanterbart. Även om seglingen gick fort så blev det stora tidsdifferenser i resultatlistan. Med ett undantag skiljde det mellan en och två minuter mellan båtarna.

En boj hade försvunnit (den som man rundar efter ”bojen vid slottet”), men Lomana med dess kompetenta och handlingskraftiga besättning hittade en annan boj att runda. Alla andra båtar/besättningar var lyhörda och rundade även samma boj så seglingen blev rättvis och bra.

Till nästa onsdag ska vi försöka få ut en ny boj. Plan B är att göra om banan utifrån befintliga bojar så att den inte blir kort om en boj saknas. Vi kan inte räkna med att vi kan använda samma extraboj som rundningsboj nästa vecka om det ligger en båt vid den då.


Onsdagssegling 12 juni

Vårterminens sista onsdagssegling bjöd på friska vindar. Inte exakt hela tiden men visst kom det en del kraftiga byar nu och då. Vid bojen vid berget var det väldigt oklara vindförhållanden vid båda rundningarna, det var typ vakuum där. Segling som är utvecklande. Bäst seglade Thörn junior. i sin IF, men han hade en mycket kompentent besättning bestående av Thörn senior.

Totalt har det blivit fem olika vinnare på de sex olika seglingarna då Jakob var den femte att vinna en onsdagssegling.

Efter seglingen serverades det som vanligt kärleksfullt tillagad  korv med bröd och läckra tillbehör). Det bjöds även på en del anekdoter från historiska seglingar, det var trevligt. Och även om bara hälften skulle vara sant så räcker det mycket långt.

Bönan 2 kommer att segla Ulvöregattan uppe i Höga Kusten, det är ju det som vi övar till på våra onsdagsseglingar, men vi syns igen på onsdagsseglingarna i mitten av augusti.


Onsdagssegling 5 juni

En onsdag i sol, värme, lagom vind med cirka 3-5 m/s, fina undanvindar och härliga kryssar. Kortfattat så var det perfekta förhållanden.

Men vad hände? Både Cheyenne och Stormhatt var med för första gången den här säsongen. De lyckades båda få andraplatsen efter att ha fått samma omräknade tid. Stormhatt tog antagligen åldersrekordet för denna säsong. Det är tydligt att gammalt folk vet hur man seglar. De gjorde bland annat en mycket bra start. Men de var ensamma om att starta 18:25:00.  Omega 30’an som vi tror heter Tiny Dancer (skepparen själv var osäker på båtnamnet) var med för första gången, den kommer från TRBS. De hade gått in på den gamla onsdagsseglingssidan och läst att alla starar klockan 18:30:00 men från och med 29 maj så är det två starter (se högst upp på denna sida). Även Team Hubbe valde att starta 18:30:00 men nästa gång kanske även de startar 18:25:00 som de ska.

Skepparen på Omega 30 försökte även lite försiktigt undra om hans sjätteplacering var förhandlingsbar. Men nej, tävlingsledningen var stenhård. Och som vanligt serverades det kärleksfull kokt korv med och bröd och fina tillbehör. Inte en smaklök var oberörd.


Onsdagssegling 29 maj

Sex båtar kom till start denna blåsiga onsdag. Det blåste mest på eftermiddag och mojnande något till start. Hanterbara vindar. Endast Delhpia 24’an Wipe Out seglade med undanvindssegel (gennaker). De flesta, om inte alla, tyckte att det var mycket bra segling i vindarna. Dessutom var det soligt och riktigt bra väder. Säsongen bästa kryss var den från femknopsbojen till bojen ned mot slottet.

Den största svårigheten under kvällen upplevde Sten Tellander i sin Express. I motljuset var det svårt att se bojen längst ned mot slottet. Herr Tellander trodde att han styrde mot bojen, men det var mot något annat vitt. Troligtvis en svan.

Detta var första starten med separerade starttider mellan båtar med högre SRS-tal och de med något lägre. Expressen var ensam om att starta 18:25:00. Att vara ensam på startlinjen leder inte per automatik till att startlinjen skärs samma sekund som starten går, det går att starta en halvminut sent även om man är alldeles själv.

Som vanligt bjöds det på kärleksfullt kokt korv samt med bröd plus läckra tillbehör.

Onsdagssegling 22 maj

Kalvfjärden visade sig från sin mest karaktäristiska sida. Speciellt efter rundningen vid Lura Ström och ned till bojen vid berget var det intressant segling. Saker bara hände och inte hände med vinden. Någon svordom kunde höras eka över Kalvfjärden. Efter den rundningen blev dock vinden stabilare. Det var inte många ben som det gick att bära spinnaker på, egentligen var det bara bojen längst bort tillbaka till badstranden som innebar en tydlig undanvind. Dehler 35.an försökte så gott det gick även på målrakan men det slutade med att spinnakern behöver uppsöka en segelmakare.

Boj nummer 8, den som ska rundas efter badstranden saknades så den utgick. Vi ska försöka få ut en ny boj till nästa onsdag.
Fräschaste besättningen på prisutdelningen efteråt var den från Bönan 2 då hela besättningen badade efter målgång. Det var ganska exakt 20 grader i vattnet så helt ok.

Årets tredje onsdagsegling bjöd på en tredje vinnare, Sten Tellander i sin Express. Han hade samlat ihop den mest rutinerade besättningen som gick att uppbringa, inte undra på att de vann.

Centerline 40 Sign var snabbast runt banan. Här syns de med undanvindsegel innan start.

Centerline 40, Sign


Onsdagssegling 15 maj

Segling i behagligt lätta vindar och sol. Även denna gång kom det tio båtar till start.

När resultaten skulle presenteras.

Tävlingsledningen: Vem var navigatör på er båt?
Skeppare på X-79: Det var jag.
Tävlingsledningen: Kan ni banan?

Skeppare på X-79: Nu kan jag den.
Tävlingsledningen: Rundande ni alla bojar?
Skeppare på X-79: Neeej… kanske inte exakt alla
Tävlingsledningen: …jaha… inte det nä…
Skeppare på X-79, flackande blick, ser sig ofokuserat omkring.

Ett tips är att läsa på hur banan går och sedan runda alla bojar precis som andra båtar.
Den intjänade tiden att inte runda just den boj (boj nummer 8) som de valde att inte runda bedömdes vara så pass liten att endast tävlingsledningen, som seglar Dehler 35, skulle kommit före om X-79 blivit straffad tidsmässigt. Så X-79 med Andreas Rundström som skeppare och navigatör fick stå kvar på sin placering.

Så vinnare blev X-79 Anja af Sthlm med gast från föregående veckas andraplacerade Delight.
Dehler 32an Delight som för övrigt blev totalfyra föregående helg på Lidingö Runt. Grattis till er!Onsdagsseglingen 8 maj

Till årets första onsdagssegling kom 10 båtar till start. Det var fler båtar än det varit på en premiär än vad de flesta kan komma ihåg. Till nästa onsdag behöver det helt klart göras att större inköp av korv och bröd. 

Kvällen bjöd på byiga vindar som trots allt var hanterbara då det hade mojnat en del till kvällen. Femknopsbojen upp vid Luraström som är den första rundningsbojen fanns inte där så den ersattes av en temporär boj. Vinden var sydvästlig vilket gjorde att det blev halvvind från boj 4 ned till boj 5 vid ”slottet”. De långsmala båtarna Centerline 40 och Diva 39 rann iväg fint på de öppnare bogarna och blev även första och andra båt i mål. Enda kryssbenet blev mellan boj 6 och 7. Men det var å andra sidan en fin kryss.

Diva 39an Nessie med Blomgrens tog hem årets första segling.
Det var relativt jämt i resultatlistan med bland annat 5 båtar som hamnade på 35 minuter på omräknad tid.

Både Diva 39an Nessie och Centerline 40 Sign har inte fått ut sina mätbrev för 2019 ännu. När de får ut dem kommer vi att justera SRS-talen om de blivit högre. Blir de lägre justerar vi enbart framåt. Även om resultatlistan är preliminär så är en bästa gissning att den är sann.

Skoj med många båtar till start! Hoppas att vi blir minst lika många nästa gång. Och då utlovas ännu fler korv med bröd.


Om onsdagsseglingarna

Banskiss för onsdagsseglingarna

 • Alla båtar startar enligt ”fröken ur” och håller reda på den tiden själva.
 • Alla båtar tar sin egen måltid.
 • Om ingen båt har hunnit gå i mål 19:30:00 kommer nästa rundningsboj för den första båten att utgöra ”målgångsboj”.


Efter en diskussion vid minglet efter senaste onsdagsseglingen kommer här ett förtydligande och en viss justering av målgång vid förkortad bana. Justeringen gäller avstånd till boj vid målgång. 

För att det ska bli enklare och exaktare målgång vid förkortad gäller följande rödprickade linjer som tänka mållinjer.
Observera målgången är enslinjen mellan rundningsbojen och nästa rundningsboj.
En båt har gått i mål då den enslinje som beskrivs bryts, och är högst två båtlängder från bojen.

 


Starttider för hösten 2019.

Som vanligt har vi flera startgrupper på hösten.
Detta läggs ut ganska sent (10 augusti) men hoppas att så många som möjligt ser dessa tider. Om någon/några startar på annan tid så räknar vi från den starttiden.

Från om med onsdagen 14 augusti startar båtar med SRS-tal.

 • under 0,900   18:25:00
 • 0,901 -1,000   18:30:00 (Elan 37’an Wilma har dispens att starta i denna startgrupp)
 • 1,001-1,100   18:35:00
 • över 1,100   18:40:00

Observera att startgrupp utgår alltid från SRS med full besättning och undanvindssegel även om man exempelvis seglar short handed.

Maxtid är som vanligt 19:30. Efter den tiden blir kommande rundningboj för den första båten målboj för samtliga båtar.

Välkommen att onsdagssegla!


Onsdagsseglingarna

Som vanligt är alla intresserande välkomna. De flesta seglar för att det är skoj och trevligt, en del för öva, någon kanske mest för att det serveras korv med bröd efteråt eller för att man har kommit på en bra bortförklaring varför man inte vann den här gången heller som man vill testa när vi samlas i klubbhuset efteråt. Anledningen till att onsdagssegla kan vara flera, alla anledningar är lika bra.

​Datum för onsdagsseglingarna 2019 är

 • 8 maj
 • 15 maj
 • 22 maj
 • 29 maj
 • 5 juni
 • 12 juni

Sommarledigt

 • 14 augusti
 • 21 augusti
 • 28 augusti
 • 4 september
 • 11 september

All information om onsdagsseglingarna kommer att flyttas till denna site, men för närvarande finns en del av informationen här.

Efter åt bjuds det på korv med bröd i klubbstugan (dryck får var och en ta med sig själva). Förutom att ha lite socialt tillsammans räknas även resultat ut.
Är det någon som vill vara med men känner sig osäker så hör av er.

Kontakt: tbkonsdagssegling@gmail.com 

Tävlingsregler TBKs onsdagsseglingar 2019

 • Ingen föranmälan behövs utan det är bara att komma ut till start.
 • Varje båt deltar på sitt SRS-tal enligt SRS-tabellen eller mätbrev.
 • Shorthanded SRS är ok om man bara är två ombord. Barn under 12 år räknas inte som besättning.
 • Alla deltagande båtar håller själv koll på starttiden (enligt ”fröken ur” eller GPS).
 • Alla båtar tar sin egen målgångstid.
 • Om en boj skulle ha slitit sig eller ha draggat och inte går att använda som rundningsmärke utgår den rundningen, om bojen inte ersatts med annat rundningsmärke. 
 • Minst tre startande krävs för att resultat från onsdagsseglingen ska räknas.
 • Varje båt/skeppare får en poäng för start och sedan poäng för varje båt som kommer efter i resultatet. Desto fler båtar till start desto fler poäng delas ut.
 • Avkortad bana. Efter 19:30 gäller att ”nästa boj” för första båt blir målboj. Första båt som rundat målboj, tar ner sitt försegel för att markera att detta är mål. Detta är viktigt för att övriga deltagare skall veta var man skall ta sin tid.

 

Protester
Onsdagsseglingarna är att se som ett trevligt och ypperligt träningstillfälle i lagom nivå. Men händer något reder vi ut det efteråt vi försöker undvika skrik och gap i största möjliga mån. Men det är kappsegling och kappseglingsreglerna gäller, därför kan det vara bra att kika i regelboken en gång om man känner sig osäker eller fråga tävlingsledare/medtävlare.

 

En kortare film från en onsdagssegling i september 2014.