Onsdagssegling 2022

Onsdagsseglingsinformation

Onsdagsseglingarna arrangeras av TBK men även båtar från klubbar i närheten är välkomna att deltaga. Ju fler vi är desto roligare brukar det vara. Efter seglingarna serveras det korv med bröd i klubbstugan. 

Du behöver inte vara  fullfjädrad kappseglare för att delta.  De flesta seglar för att det är skoj och trevligt, en del för öva eller till och med vinna eller i alla fall segla bättre än förra gången. Någon besättning kanske mest är med för att det serveras korv med bröd efteråt eller för att man har kommit på en bra bortförklaring varför man inte vann den här gången heller som man vill testa när vi samlas i klubbhuset efteråt. Anledningen till att onsdagssegla kan vara flera, alla anledningar är lika bra. Båt utan officiellt SRS-tal kan delta utom tävlan. Ingen föranmälan behövs.

Inrapportering av måltid mm sker till tbkonsdagssegling@gmail.com (ange båttyp, båtnamn, skeppare, SRS-tal och om båten seglades shorthanded eller med fulltalig besättning samt med eller utan undanvindssegel). Det går även bra att skicka sms till  070-556 99 57 (Johan Ekberg).

Minst tre startande båtar krävs för att resultat från en onsdagssegling ska räknas.

​Datum för onsdagsseglingarna 2022 är

 • 4 maj, 11 maj, 18 maj, 25 maj, 1 juni, 8 juni* och 15 juni
 • sommarledigt
 • 17 augusti, 24 augusti, 31 augusti, 7 september och 14 september.

*Onsdagen den 8 kommer vi att segla tillsammans med TBS i Vissvass, då är det ingen onsdagssegling på Kalvfjärden.

Starttider

För att undvika att långsammare båtar är kvar på banan om vinden mojnar på kvällen kommer olika starttider att gälla under hela säsongen. Observera att indelning kan komma att justeras under säsongen beroende på hur många båtar det blir varje startgrupp.
 • 18:20:00   SRS under 0,900
 • 18:25:00   SRS 0,900 – 0,985
 • 18:30:00   SRS 0,986 – 1,099   
 • 18:35:00   SRS 1,100 och högre   

Observera att startgrupp alltid utgår från SRS med full besättning och undanvindssegel även om man exempelvis seglar short handed.

Maxtid är som vanligt 19:30. Efter den tiden blir kommande rundningsboj för den första båten målboj för samtliga båtar.

Bana

Det är samma bana som seglas i år som seglats de sista åren.
Saknas en boj, för att den draggat eller av annan orsak försvunnit utgår den rundningen (ja, den båt som ligger först kommer troligtvis att missgynnas av detta men det utgår ingen kompensation för detta).
Länk: (öppnas i ett nytt fönster) Onsdagsseglingsbana 2022
 

Onsdagscupen 2022

Flest poäng efter den 14.e september har vunnit. Vinsten, förutom ära och berömmelse, är ibland även klassiskt TBK-glas.

Minst tre startande båtar krävs för att en onsdagssegling ska räknas in i Onsdagscupen.

Vinnare år 2022 blev Bönan 2. På andra plats kom Cheyenne med Fresia på den tredje och sista pallplatsen. Cheyenne hade fler vinster än Fresia och blev därför två trots lika många poäng.


Onsdagssegling 2022-09-14

Årets sista onsdagssegling seglades i lätta vindar vilket denna kväll innebar avkortat banan då målgången blev vid den sista rundningsbojen innan mål. Som så många gånger förr så bjöd Kalvfjärden på utslagsgivande och rättvisa vindar.

Vid samlingen efteråt bjöds det på korv med bröd och eftersom det var avslutning så fanns så klart räksallad som tillbehör.

Som vanligt presenteras resultatet av kvällens segling och den vanns av Swede 52’an Cheyenne före Bönan 2 med Kiwi Kiwi på tredje plats.

I och med att det var den sista onsdagsseglingen för säsongen var det även prisutdelning för onsdagscupen. Vinnare av onsdagscupen blev Bönan 2. På andra plats kom Cheyenne före Fresia. De fick lika många poäng med Cheyenne fick andraplatsen på grund bättre ”bästaplaceringar” med tre förstaplatser.

Resultatlotteriet vanns denna afton av Fredrik Thörn. Sten som alltid brukar vinna dragning seglade inte denna afton men fick ändå en egen tårtbit på hjulet Det mest anmärkningsvärda var att Sten inte vann…


Onsdagssegling 2022-09-07

Onsdagskvällen bjöd på fina förhållanden. Vinden var nordlig lätt men ändå tillräcklig för att det inte skulle blir avkortad bana, Minst vind var det vid startområdet. Enda båt att segla spinnaker direkt efter start var Bönan 2. Det var inte det klokaste beslutet för kvällen men spinnakern ska alltid upp om det finns en lite, liten chans att det fungerar. Det var dessutom en mot två i beställning vid omröstning om den skulle hissas, men kaptens ord vägde väldigt tungt så det blev alltså spinnaker.

Snabbast runt banan var Swede 52’av Cheyenne, som ha en gast denna afton i form av en ultravass Neppe-seglare. Tvåa i mål blev den snabba Nessie som dessutom vann efter omräkning.

Platslotten hade fått en ny utformning denna afton i och med att det var många båtar. Nu användes att webbbaserat verktyg. Men det hjälpte föga, återigen vann skepparen på Tilikum. Vi säger ändå så klart grattis till Sten. Igen

Förutom presentation av resultat, platslotteri och korv bjöds det även på en film från KM i år. Den svarar på varför Bönans placerade sig som de gjorde.


Onsdagssegling 2022-08-31

Kalvfjärden bjöd på utmärkta förhållanden med fina vindar som dessutom passade banan mycket bra. Som vanligt var det väldigt rättvisande och utslagsgivande vindar. Denna underbara afton kom fem båtar till start varav tre IF’ar. Fler båtar kunde ha varit med men minst en tog upp båten på kvällen och rengjorde botten inför helgens KM i stället för att segla onsdagssegling.

Snabbast runt banan och även först i mål var Bönan 2 vilken även tog hem segern i kvällen onsdagssegling. Fresia gick i mål som andra båt vilket även blev placeringen efter omräkning.

Resultatlotteriet vanns inte helt otippad av Sten i Tilikum. Igen.


Onsdagssegling 2022-08-24

Kalvfjärden bjöd på väldigt rättvisande vindar. Den var dessutom utslagsgivande med kraftiga vindvrid. Sex båtar kom till start denna underbara onsdagskväll. Vattentemperaturen var dryga 22 grader.

Snabbast runt banan var den vackra och välseglande Cheyenne som seglade oerhört snabbt denna kväll. Men lyckligast var nog ändå besättningen på Loranga när de till slut dök upp i klubbstugan för att få sin välförtjänta korv med bröd. De ville verkligen utnyttja och maxa denna underbara kväll och var ute på banan längst av alla. Lyckligare och mer harmonisk besättning har sällan setts.

Någon kanske undrar vem som vann resultatlotteriet denna afton. Det var så klart återigen skepparen på Tilikum, Sten Gustavsson.


Onsdagssegling 2022-08-17

Fem båtar kom till start denna oerhört varma dag. Vinden var exakt lagom och allt var upplagt för bra seglingar. IF’arna dominerade i startlistan med tre av fem båtar. En IF var ny på onsdagsseglingarna vilket var trevligt!  Dessutom hade en gast frågat om hon kunde vara med och segla på någon båt, hon fick gasta på den vackra Vitamin. Kjell Jaensson fortsätter att dominera vad gäller båtbyten. Den här hösten har Kjell bestämt för att en Wasa 360 är den ultimata båten.

Först från start till mål var IFen Vitamin. Vitamin fick målskottet med tre sekunder marginal för Bönan 2. Vitamin vann även efter omräkning. Under prisceremonin på kvällen utropades dock Bönan 2 som seglare men det var fel SRS-tal hade använts vid beräknad tid. Det var en miss av tävlingsledningen men som nu är upprättat i resultatet nedan. Fredrik Thörn, som var skeppare på Vitamin, vann även resultatlotteriet denna afton. En mycket trevlig gest var att han delade priset med oss övriga så att även andra kunde släcka sin törst.

Efter seglingen bjöds det på korv av bra kvalité och bröd med god tillbehör. Många hade saknat denna måltid.


Onsdagssegling 2022-06-15

Sex båtar kom till start denna varma, behaglig och soliga onsdag. Till dess att båtarna hade startat i alla fall, för då kom regnet och det höll i sig fram till målgång då det återigen blev vackert väder. Kalvfjärden bjöd på extra utslagsgivande vinda med kraftiga vindvrid exakt hela tiden när vinden kom. De två först startade märkte av att vinden var extra utslagsgivande denna afton i och att de knappt hade någon vind alls vid starten. När nästa grupp startade tio minuter senare började vinden fyllas på efter någon minut. Första båt att runda den första bojen var Bönan 2 som redan då hade seglat om de två som startade tio minuter före. Först i mål blev Swede 52’an Cheyenne som seglade om hela fältet och som även blev etta på omräknad tid. Två blev Bönan 2 som hade tur med vindvriden på den sista kryssen in samtidigt som Fresia inte hade lika stor lycka vilket gjorde att Bönan 2 tog andra plasten före Fresia.

Vinnare att resultatlotten blev faktiskt inte Sten Gustavsson utan vinsten gick istället till Fredrik Thörn. Fredrik hade denna afton med sig sin besättning som ska segla DM för IF-båtar kommande helg och vi säger så klart lycka till med det!


Onsdagssegling 2022-06-08

Onsdagsseglingen den 8 juni var ”outsourcad” till TBS. Fyra båtar som vanligtvis seglar inne på Kalvfjärden och därmed ingår i Onsdagscupen hos TBK deltog i seglingen i Vissvass. De fyra båtarna inte bara deltog, de placerade sig även väl med Sten Gustavsson som kvällens lysande stjärna med en andra plats totalt. Fördjupar man sig i statistiken ser man att klass/startgrupp 1 vanns av Sten Gustavsson med sin IF, Bengt Vallin vann klass 2 med Fresia följt av Martin Perssom med Scirocco på andra plats och Göran Lindgren vann klass 4. Väl utförda seglingar!

Poäng till Onsdagscupen.

 • 4 poäng IF, Tilikum, Sten Gustavsson
 • 3 poäng Linjett 34, Fresia, Bengt Vallin
 • 2 poäng Swede 52, Cheyenne, Göran Lindgren
 • 1 poäng Comfortina 39, Scirocco, Martin Persson


Onsdagssegling 2022-06-01

En mycket fin onsdagssegling. Det var sol, ovanligt stabila och fina vindar. Allt var perfekt för en kvällssegling på Kalvfjärden. Tyvärr var det endast fyra båtar som utnyttjade denna möjlighet, så vi hoppas på några flera båtar framöver.

Seglingen vanns av Fredrik Thörn i sin IF Vitamin. De var andra båt över mållinjen men rapporterade in en tid som sa att de skulle kommit först i mål. Men det var bluff. Målskottet fick Bönan 2. Vitamin fick en uppskattat tid en minut bakom. Men det var inte bara besättningen på Vitamin som hade problem med tidtagningen utan även en annan IF hade svåra problem med att räkna sin tid. Där började skepparen räkna sekunder när föregående båt gått i mål ”ettusen ett, ettusen två, ettusen tre…” När han hade kommit till ”ettusen tretton” kom räkningen av sig så det blev ingen av det. Tilikum fick istället en uppskattad måltid fem minuter efter framförvarande båt (vilket skulle motsvarat att räkna till ”ettusen trehundra”).

Men det kanske viktigaste av allt. Vinnare av placeringslotten a.k.a ”Wheel of fortune” gick för tredje gången i rad till Sten Gustavsson. Otroligt!

Nästa onsdag den 8 juni seglar vi  Vissvass med TBS.

För information se:https://www.trbs.se/batklubben/segel-och-motorsektionen/segeltavlingar/onsdagsseglingar/

Efter seglingen är det fritt fram att hitta en ledig plats att lägga till på i samband med att det ska ätas korv med bröd efteråt i TBS stuga i Vissvass.


Onsdagssegling 2022-05-25

Som vanligt erbjöd Kalvfjärden rättvisa och utslagsgivande vindar med kraftiga vindvrid och en hel del vindbyar. För fjärde seglingen i rad var vindriktningen sydvästlig med denna gång några fler grader åt det västliga hållet. Detta gjorde att det inte gick att bära spinnaker ned till bojen mot slottet. Bönan 2 gjorde ett tappert försök men fock ta ned innan de hamnade i vassen på Brevikssidan.
Återigen blev Sten Gustavsson) vinnare av ”Wheel of fortune”, som han själv döpt resultatutlottningen till. Sist skänkte han priset till sin mor. Denna gång lät det inte omöjligt at det skulle blir svärmor som skulle få njuta av den välsmakande chokladen med inslag av mint.
Allra bäst seglande Peter Björkholm i H-båten Lassie tätt följt av den alltid lika vackra Linjett34’an Fresia med Bengt Vallin vid rodret.
På tredje plats hamnade Sweden 52’an Cheyenne med Sten Gustavssons Tilikum endast två sekunder efter.


Onsdagssegling 2022-05-18

Vädret denna onsdag var bra med en del sol, bra värme i luften och fina vindar som var lite lagom utmanande vad korta vindbyar och ständiga mindre vindvrid. Som vanligt var det alltså bra och rättvisa förhållanden på Kalvfjärden.

För första gången denna säsong kom Swede 52’an Cheyenne till start. Deras starttid var sista av alla de startade 18:35:00, de utnyttjade samtliga minuter fram till start med att få allt klart ombord.

Först över mållinjen denna kväll var Bönan 2 som även vann på omräknad tid. Tvåa blev den alltid lika välseglande och vackra IF’en Vitamin med Fredrik Thörn vid rodret. 

Gladast i kväll blev resulatlotterietts vinnare, nämligen Sten,  som vann den fin-fina 70-procentiga chokladen från Marabou. 


Onsdagssegling 2022-05-11

Till säsongens andra onsdagssegling kom sex båtar till start. Egentligen skulle det varit sju båtar men Bönan 2 lyckades inte få någon ordning på startmotorn som helt plötsligt sa ifrån så de blev kvar vid bryggan och ägnade sig åt felsökning istället. Gastarna ombord tillagade även te och det bjöds på kakor under detta moment.

Vindens styrka och byarna samt riktningen var väldigt mycket identiskt med föregående veckas väder vilket bland annat märktes på att målgångstiderna skiljde sig inte alltför mycket från förra onsdagen. Denna gång var det till och ännu jämnare i resultatlista bland de första båtarna. Vinnare på onsdagsseglingen blev Linjett 34’an Fresia med gastar som seglade mycket väl. Vinnare på placeringslotten blev Peter Björkholm. 


Onsdagssegling 2022-05-04

Till årets första onsdagssegling kom fem båtar till start. Molnigt och svalt men de som seglade höll sig varma via manövrarna. Vinden var oftast cirka 5 m/s men med kraftigare byar och en hel del temporära vindvrid. Allra bäst seglade Peter Björkholm i H-båten Lassie som både var först över mållinjen och även vann på omräknad tid. Peter startade i samma startgrupp som Fredrik Thörn i IF Vitamin, den sistnämnde hade dock missat starttiden med två minuter och startade alldeles för tidigt och fick vända tillbaka och starta om.

Efter seglingarna bjöds det på korv med bröd och socialt umgänge. Det var även prisutdelning i form av ett lotteri. Varje båt får så många lotter som sin placering. Vinnare där blev Bönan 2.