KM, Klubbmästerskap 2020

 

TBK’s klubbmästerskap för kölbåtar seglades den 5 september. Det var 17 båtar anmälda varav 16 kom till start.

Väderprognosen var frisk sydvästlig vind, med sol på dagen med risk för någon regnskur framåt kvällen. Väderprognosen kom att stämma mycket bra. Vinden var oftast 7-9 m/s, något under ibland och tidvis även drygt 10 m/s.

Tävlingen genomfördes med jaktstart med omräkning för att få en så rättvis resultatlista som möjligt. Första båt att starta var Albin 82 MS  med båtnamn Ventura och med dagens yngsta besättning ombord, de startade 10:31:35. Det var för övrigt deras första kappsegling.

Därefter följde en Folkbåt från 1946 och två stycken IF’ar. Folkbåten är av trä och har inte seglat så mycket under säsongen och dessutom inte ofta med så mycket lutning. En gast fick stötta den elektriska länspumpen och handpumpa på kryssen, de höll sig flytande hela dagen.

Den sist startande Swede 52’an Cheyenne var den båt som seglade runt banan snabbast av alla och det gjorde de på 2:57:11. Det var ganska exakt två timmar snabbare än Ventura som seglade runt på 4:48:25. På omräknat tid skiljde det inte mer än cirka 19 minuter mellan de två så det går faktiskt att kryssa helt ok i hård vind även med en motorseglare.

Banan var bra lagd med en halvvind efter start, sedan en kryss och en läns följd av en kryss till och en slör och till sist en kryss in till  mål. De som seglade nära pricken i mål märke att det var en väldigt kraftig ström som gjorde att det kunde bli lite spännande att veta om man skulle klara mållinjen eller inte.

De allra flesta båtarna förtöjde vid bryggan i Kymedö efter tävlingen. Det var så fint ordnat så att de som inte hade seglat på dagen men skulle vara med på kvällen hjälpte till att ta emot och förtöja de båtar som kom.

Efter att båtarna var förtöjda pausade alla ut mycket välförtjänt och hade det bra. Den kom en mindre front med regn men den varade inte länge. Efter det sprack molnen det upp och det blev underbart stilla och sol.

Innan prisutdelningen var det den obligatoriska gruppbilden med alla deltagare. Men i år blev det ingen gruppbild utan det blev per besättning, familj eller annan lös konstellation som man kände sig smittsäkert trygg med. Syftet var så klart att hålla ned smittspridningen. Förhoppningsvis kommer bilder att läggas ut inom kort.

När en grupp blivit i fotograferade gick de vidare till god dryck och fint tilltugg som erbjöds innan och i samband med prisutdelningen.

Prisutdelningen började med tydliga förhållningsorder av tävlingsledningen angående avstånd, vilken mat som skulle bli färdig först, vilka bord som var tillåtna att sitta vid med mera. När viktiga formalia var avklarad av Lars Blomgren bad Lars sin kollega på scenen, Fredrik, att berätta vem som vann första pris. I samma ögonblick började det höras gissningar om vem som vunnit, alla sa Nessie… Och som så många antog i samband med denna ”manöver” så var det Lars Blomgren/Team Nessie som skulle komma att förklaras som vinnare några sekunder senare och ta hem den vackra och ståtliga pokalen.

På andra plats hamnade X 332 Trixie, som något överraskade, kunde se på när Nessie kom ifatt och om alldeles på slutet. På tredje plats placerade sig Jakob och Anna i IF Vitamin. Även de hade hopp om seger efter den sista rundningen men efter att ha tittat bakom en bit på kryssen och sett Nessie närmat sig med full fart så insåg de att det kunde bli svårt. Nessie gick om halvvägs på den sista kryssen fanns det inte mycket att sätta emot.

Samtliga deltagare fick välja priser från prisbordet. Det fanns krukor, mobilladdare, smörknivar, mindre spärrskaft, koppar och mycket, mycket annat bra.

Värt att notera. Flest gastar i förhållande till båtlängd hade Anja af Sthlm med sju gastar plus rorsman. Aldrig har en X-79 någonsin haft fler gastar ombord.

Vi tackar de som arrangerade (Lars, Fredrik och Per-Ove) detta evenemang och alla som var med och gjorde det till en mycket trevlig dag och kväll. Mycket bra genomfört, uppstyrt och trevligt! Hur sent de sista gick och la sig vet ingen.

Resultat

 

 


INFORMATION INGÖR SEGLINGEN

Klubbmästerskapet för kölbåtar seglas lördagen den 5.e september. Efter seglingen bjuds är det gemensam middag på Kymendö.

Seglingen brukar starta mellan prickarna vid Östra Stendörren och målgång vid sundet till Kymendö. Banan seglas i vattnen kring Jungfrufjärden. Bra att veta är att det är en uppskattad kappsegling och kanske ännu mer uppskattad sammankomst efteråt.

Se PDF-fil med inbjudan: Inbjudan KM 2020 (5 september).