Onsdagssegling 2020

Under året har det varit 11 onsdagsseglingar där den första var den 6 maj och den sista seglingen den 9 september. Under semesterperioden var det som vanligt uppehåll. I snitt var det med 10 båtar varje onsdag. Lägsta antal en onsdag var 6 och som mest var det med 14 båtar vilket inträffade två gånger. Som vanligt var det med flest båtar efter sommaren. På onsdagseglingarna är det inte enbart båtar som ligger hos TBK som deltar utan vi har även någon båt från Norets båtklubb, från grannbåtklubben TBS, en båt som ligger i Kalvfjärden och ett par båtar från Bergholmssidan. Många av dessa externa är eller har blivit medlemmar i TBK även om de inte har båten där.

I och med Corona så blev det innan sommaren ingen samling med korv med bröd efter seglingarna. Efter sommaruppehållet återupptogs dock den uppskattade aktiviteten men då med samling utomhus och även korvkokning utomhus.

Efter den sista seglingen hölls en enkelt prisutdelning där samtliga närande fick något enkelt pris. De som inte var närvarande fick inget. Det är ungefär så som onsdagsseglingarna fungerar. Närvaro i kombination med bra resultat brukar löna sig. Exempelvis så vann i år ingen av de två första båtarna i Onsdagscupen någon enskild onsdagssegling, vilket dock är väldigt ovanligt. Det var fyra båtar/skeppare som delade på att vinna under de olika onsdagarna. Flest vinster tog Swede 52 Cheyenne och H-båten Lassie med tre vardera.

För fullständiga resultat och sammanfattningar, se längre ned på denna sida.

Vi hoppas att ännu fler vill vara med och segla på onsdagarna! Det är lärorik segling under lättsamma former plus att det är ett enkelt sätt att komma ut en vanlig vardagskväll.Syns på Kalvfjärden i början av maj nästa år!

Bilder från en onsdag med lite vind.

 


Onsdagsseglingsinformation

Observera att SRS-tal för vilka som ska starta 18:25 och 18:30 är justerad inför höstens seglingar för att antal båtar i varje startgrupp ska bli jämnare fördelad. Gränsen går nu vid 0,985 istället för 0,999.

Efter sommaren erbjuder vi återigen korv med bröd samt fina tillbehör vid/utanför klubbstugan efter seglingarna.

 • Utomhus.
 • Med servitör/servitris så att vi inte trängs i köksregionerna.
 • Engångshandskar för matlagning används.

 

Vi följer vad Tyresö Båtklubb bestämmer angående vilka aktiviteter som inte ska genomföras och vilka som kan genomföras och hur de aktiviteter som bedöms kunna genomföras ska genomföras på ett så säkert sätt som möjligt. Någon sammankomst efter seglarna blir det inte tills vidare. Resultaten kommer att publiceras på denna sida klockan 20:50 på onsdagskvällen. Inrapportering av resultat sker till tbkonsdagssegling@gmail.com (ange båttyp, båtnamn, skeppare, SRS-tal och om båten seglades shorthanded eller med fulltalig besättning samt med eller utan undanvindssegel).

Alla intresserande segelbåtar välkomna. De flesta seglar för att det är skoj och trevligt, en del för öva, någon kanske mest för att det serveras korv med bröd efteråt eller för att man har kommit på en bra bortförklaring varför man inte vann den här gången heller som man vill testa när vi samlas i klubbhuset efteråt. Anledningen till att onsdagssegla kan vara flera, alla anledningar är lika bra. Båt utan officiellt SRS-tal kan delta utom tävlan.

Bana och regler längst ned på denna sidan.

​Datum för onsdagsseglingarna 2020 är

 • 6 maj, 13 maj, 20 maj, 27, maj, 3 juni, 10 juni
 • sommarledigt
 • 12 augusti, 19 augusti, 26 augusti, 2 september, 9 september.

 

Starttider

För att undvika att långsammare båtar är kvar på banan om vinden mojnar på kvällen kommer olika starttider att gälla under hela säsongen.
 • under 0,900   18:20:00
 • 0,900 – 0,985   18:25:00 (justerat för hösten från 2020)
 • 0,986 – 1,099   18:30:00
 • 1,100 och högre   18:35:00

Observera att startgrupp alltid utgår från SRS med full besättning och undanvindssegel även om man exempelvis seglar short handed.

Maxtid är som vanligt 19:30. Efter den tiden blir kommande rundningsboj för den första båten målboj för samtliga båtar.


Onsdagscupen 2020

Här presenteras löpande ställningen i Onsdagscupen.
Flest poäng efter den 9.e september har vunnit. Vinsten, förutom ära och berömmelse,  är ett klassiskt TBK-glas.

Vinnare 2020 blev Dehler 35, Bönan 2.


Resultat 2020-09-09

Årets sista onsdagssegling bjöd på väderprognoser som såg intressanta ut där det både kunde bli regn eller sol och lagom eller för mycket vind. Till kvällningen drog molnen undan och solen visade sig, vinden blev lagom och fin. Och som vanligt var det återigen rättvisa vindar och utslagsgivande vindar på Kalvfjärden.

Kvällens tävling lockade ut 14 båtar på vattnet. Vinnare blev Swede 52 Cheyenne följt av Diva 39 Nessie och H-båten Lassie.

I och med att detta var den sista onsdagsseglingen för säsongen så skulle onsdagscupen avgöras. Som vanligt då bjöds det på extra goa tillbehör i form av räksallad till den utmärkt tillagde korv med bröd. Det fanns även ett vegetariskt alternativ.

Kvällen bjöd på bra med vind som mojnade efter hand. Vid bojen nere vid slottet var det ett tag i princip tomt på vind så det var en intressant passage för de flesta av båtarna.

Återigen visade det sig att närvaro kombinerat med ganska bra resultat räcket långt.

Vinnare i onsdagscupen blev Dehler 35 Bönan 2 trots att det inte blev vinst i någon enskild tävling. På andra plats placerade sig X-79 Anja af Sthlm. Inte heller Andreas lyckades ta hem någon vinst denna säsong men höll sig i på pallen i sex av åtta tävlingar, det var endast på de två sista seglingarna som resultaten blev lite sämre (inte bäst när det gäller).

Tredjeplatsen togs av Kalvfjärdens snabbaste båt Sweden 52 Cheyenne. De skulle kunnat vara vinnare i onsdagscupen om de inte ibland seglade onsdagssling ute i Vissvass med Trollbäckens Båtklubb. Men vi prioriterar all olika.

Fjärdeplatsen tog av den gamle storseglaren Björn Andersson i sin fina Seniorita Helmsman. Björn tycker mest om starter och kryss. Läns i lätt vind uppskattas inte lika mycket.

På femte plats kom mannen som seglar i olika båtar hela tiden, nämligen Fredrik Thörn. Fredrik vann två av seglingarna. I onsdagscupen seglade han IF Vitamin. Samma båt seglade även sonen Jakob med framgång och även Jakob vann två gånger, men då på bara tre starter. Så yngst är yngst, eller hur man nu säger.

På samlingen efteråt bjöds det på korv med bröd innan det var dags att meddela kvällens resultat och resultatet i onsdagscupen.

Samtliga närvarande vid samlingen efteråt fick pris beroende placering i onsdagscupen. De som inte var närvarande fick inget pris och får inte heller något pris. Alla priser var olika former av choklad. Ett undantag fanns och det var priset den besättning som vi vet är med noggrann med kosten som istället fick kravmärkt torkad frukt (äpplen med kanel).

Vi hoppas att ännu fler vill vara med och segla på onsdagsdagarna nästa år. Det är trivsamma och lärorika seglingar som är lagom långa för en kväll, det oftast tar cirka en timma att segla runt banan.

Ha en bra vinter!

 


Resultat 2020-09-02

Idag var det extra utslagsgivande vindar på Kalvfjärden, tidvis fanns det ingen riktning alls på vinden.

Det var inte från styrbord, det var inte från babord, idag var det picknikbog” Citat skepparen på Anja af Sthlm.

Trots vindarna så blev det mycket jämt i resultatlistan. Mellan de två första båtarna skiljde det 10 sekunder. Mellan båt nummer tre, fyra och fem var differensen 12 sekunder och mellan båt sex, sju åtta och nio var den 27 sekunder.

Nästa onsdag den 9.e september är det den sista onsdagsseglingen för säsongen. Som vanligt så kommer det att bjudas på extra bra tillbehör till korv med bröd samt att vi har en enklare prisutdelning med enklare priser.


Resultat 2020-08-26

Onsdagen bjöd på lätta till inga vindar alls. Trots detta kom 13 av 14 båtar i mål. Klart snabbast runt banan vad Swede 52 Cheyenne med Göran Lindgren som efter omräkning även stod som klar vinnare. Till och med överlägsen vinnare.

Att det var 14 båtar med innebar deltagarrekord för säsongen vilket var väldigt trevligt!

Efter seglingarna bjöds det på korv med bröd samt tillbehör vid klubbstugan.


Resultat 2020-08-19

Varmt, soligt och en alldeles lagom vind. Först i mål och tänkte att vi borde nog vinna. Men nej, så blev det inte men ändå lycklig, så det var en väldigt bra kväll.

Det bjöds för första gången denna säsong på korv med bröd vilket de närvarande uppskattade. Men först på listan över kom nog ändå att träffas och prata lite. Korv med br

öd kommer det att fortsätta att bjudas på utanför klubbstugan även kommande onsdagar.

Seglingen bjöd på ovanligt stabila vindar för att vara Kalvfjärden. Vädermässigt är det svårt att få så mycket bättre med lagom vind och dessutom ett par fina kryssben. Bojen vid badstranden var återigen på plats vilket vi tackar tävlingsledning för.

De båtar som seglade med undanvindssegel hamnade generellt högre upp i resultatlistan. På den långa länsen och slören från femknopsbojen ned till slottet var det helt klart gynnsamt med mycket segelyta.

Vad gäller startgrupper så blev det lite annorlunda igår. X-79’an Anja af Sthlm startade 18:30 istället för 18:25, det hade att göra med att det blev så då de inte var riktigt pålästa när de skulle starta. Andreas hade för övrigt toppat och tagit in Jakob Thörn. Vem som var rorsman? De styrde halva banan var. Elan 37’an Wilma startade 18:25 vilket hade fått ok från tävlingsledningen. Det kommer de även att göra nästa gång som de är med.

Vinnare blev så klart den som seglade med bar överkropp, Fredrik Thörn (IF Vitamin) med gast. Två kom Bönan 2 och på tredje plats hamnade Anja af Sthlm. Som fyra placerade sig Delphia 24’an Wipe Out som efter några års träning nu har börjat segla snabbare runt banan.

Onsdagsseglingsfilm, filmat från Bönan: https://youtu.be/LYWZejmlnTw

X-79 Anja af Sthlm.


Resultat 2020-08-12

Kalvfjärden visade sig återigen från sin bästa sida med sol och fina, rättvisande vindar.

En ny båt med en erfaren besättning gjorde entré på tävlingsbanan. Det var en vacker Carrera Helmsman med Kjell Jaensson som skeppare. Om skepparens namn känns bekant så hade Kjell tidigare Centerline 40’an Sign i sin ägo.

Till denna onsdag hade startgrupperna justerats något för att det skulle bli ungefär lika många båtar i varje start. Resultatet blev inte helt som planerat, men nu behåller vi indelningen som det är resten av säsongen.

Först startande H-båten Lassie med Peter Björkholm som rorsman seglade mycket väl runt hela banan och var inte bara först runt utan vann även på omräknad tid. Andra båt över mållinjen var Carrera Helmsman följt av Björn Andersson med sin vackra Seniorita Helsman (trea i mål i enligt inrapporterad måltid).

Bönan 2 seglade spinnaker fort för spinnaker ned mot ”bojen vid slottet”, men väl framme vid bojen strax innan rundningen ville det sig inte bättre än att de gjorde en 360 med spinnaker och där försvann alla möjligheter till en topplacering ikväll.

Bojen vid badstranden saknades, men samtliga deltagare rundade sportmannamässigt där bojen skulle ha varit. Tävlingsledningen ska se till att det kommer ut en ersättningsboj till nästa onsdag

Mycket trevlig kväll, och vi hoppas som vanligt på fler båtar nästa gång!


Resultat 2020-06-10

Efter att ha sett och analyserat presskonferensen om mordet på Olof Palme var det återigen dags för onsdagssegling.

Onsdagskvällen bjöd på fint högsommarväder. Det var blå himmel, blått vatten och en fin vind från ost-nordost.

Banan bjöd på mycket halvvind och bidevind och mindre ren undanvind. IF Vitamin var den enda båt som hissade spinnaker (röd denna gång) och Delphia 24 Wipe Out använde sin vita gennaker.
Centerline 40’an Sign är numera såld men båten onsdagsseglades ända in i det sista och var med förra onsdagen, men nu är den sagan slut.
En ”ersättningsbåt” för Sign seglades av istället, det var en Hanse 341 (en Hansemodell med genua).
Innan start fick tävlingsledningen en pratstund med besättningen på den polsktillverkade båten Delphia 24 Wipe Out. Med deras ödmjuka framtoning sa de först att de inte någon målbild överhuvudtaget för dagens segling. Men sedan kröp det fram att de hade större förhoppningar än så. Om de levde upp till sin målsättning vet de bara själva.
Denna gång var Swede 52’an Cheyenne upp i nio knop. De verkar ha väldigt svårt att få till att BG-instrumenten ska visa två-siffrigt.
Dagens vinnare blev IF Vitamin som seglades mycket väl med full besättning och fullt segelställ. På andra plats kom den mest rutinerade besättningen under kompetent ledning av skeppare Paul Eriksen på sin Linjett 32 Stormhatt. Och bronsplaketten togs av den dansktillverkade Anja af Sthlm, en båt som annars oftast trivs bättre i lättare vindar.

Tävlingsledningen tackar alla som varit med och seglat! I höst hoppas vi att ännu fler båtar vill vara med och segla på onsdagarna.

Onsdagsseglingarna återupptas igen den 12 augusti. Då finns det förhoppning om att återigen bjuda på den klassiska rätten korv med bröd och goda tillbehör i eller utanför klubbstugan. Skulle det bli hårdare restriktioner från Folkhälsomyndigheten igen så få vi ompröva vår förhoppning.


Resultat 2020-06-03

Onsdagskvällen bjöd på strålande sol, blå himmel, en fin ljum vind som kändes behaglig. Även idag var det mycket rättvisande förhållanden, för att vara Kalvfjärden.
I första startgrupp startade IF Vitamin och en Cumulus vid namn Adele. IF Vitamin startade fint och seglade även resten av banan i det närmsta prickfritt. Det räckte dock inte för att komma först över mållinjen utan det blev Bönan 2 som tog det är ärofyllda målskottet. Det firades med stora fina bländvita leenden på besättningen. Gastarna fick även beröm av sin kapten.
De fyra första i resultatlistan startade alla i olika startgrupper så det är svårt att säga att det inte var rättvist.

Dagens vinnare blev IF Vitamin med Fredrik Thörn med gast. På Andra plats kom X-79 Anja af Sthlm, Skepparen Andreas var riktigt lycklig efter målgång, det smittade till och med över på gasten som var med ombord och log stort. Bronspengen togs av Bönan 2 som nu har fyra tredjeplatser i år.


Resultat 2020-05-27

Regn, åska, byigt och ett antal vindvrid på uppemot 185 grader. Lagom till start hade åskan dragit bort, regnet upphört, vinden blivit stadigare, vilket återigen resulterade i en fin kväll med rättvisande vindar. Första startande, H-båt, hade dock minst vind vid sin start 18:20. Efterhand fyllde vinden på så de senare startgrupperna hade något lite bättre driv från start. Mot fem-knopsbojen vara det en halvvind som pendlade fram och tillbaka i riktning. Endast Dehler 35 Bönan 2 satte spinnaker men kunde inte bära den ända fram till rundningen. Det var enda gången som det hissades spinnaker på någon båt denna kväll. Delphia 24’an Wipe Out seglade sin vackra vita gennaker. Diva 39 Nessie var nära att hissa undanvindssegel och den låg förberedd på däck. Om vi inte såg fel var även spinnakerbommen uppe ett tag direkt efter start, men någon hissning blev det aldrig.

Swede 52 Cheyenne kom mycket fort på den näst sista bidevindsbogen efter Breviksskolan. Noteringen var åtta knop, vilket är klart godkänt, även om vi trodde att de skulle komma upp i nio… Med sådan fart blir Cheyenne så klart först över mållinjen trots sista startande.

Återigen hade vi en båt men en navigatör som inte var på tårna. Efter rundningen vid badstranden fortsatte Nessie mot bojen vid berget istället för att kryssa mot bojen vid Brevikssidan. När de upptäckte sitt misstag fick de en lite längre kryss till bojen som de missade. Skepparens kommentar var den vanliga vid sådana här situationer ”Men den har vi väl inte rundat förut”. Jodå, på alla seglingar i år och på alla seglingar i fjol har vi rundat den bojen.

Annars var alla svanarna som simmade i närheten av rundningsbojarna en utmaning då det på håll var något oklart vad som var en rundningsboj och vad som var en svan.


Resultat 2020-05-20

Onsdagsseglingen den 20.e maj bjöd på, som alltid på Kalvfjärden, rättvisa och vridande vindar. De fyra första båtarna startade alla i olika startgrupper. Sist startande var Cheyenne, men Cheyenne kom ändå först i mål efter ha seglat om Bönan 2 i lä strax innan målgång.

Det var tre båtar som gjorde säsongspremiär där Skärgårds 30’an var helt ny på onsdagsseglingarna. Trevligt med nya båtar, Skärgårds 30’an kommer från Noretvikens båtklubb, strax utanför Lura Ström.

Vinnare i kvällen seglingens blev IF Vitamin med Jakob som rorsman och Fredrik, som trots förra veckas incident, fick förnyat förtroende som navigatör. Denna gång seglade de banan utan omvägar.


Resultat 2020-05-13

Onsdagen den 13.e maj bjöd på regn, snöblandad regn, kyla, blåsigt och mycket byar på dagen och på eftermiddagen. När det var dags för onsdagssegling blev det sol, blå himmel, temperatur som steg och smekande behagliga vindar. En fin kväll för alla båtar som var med. Dagen till ära var den var det en välseglade Seniorita Helmsman som gjorde debut och seglade runt banan som avsett. Alltid trevligt med nya båtar till start.

IF’en Vitamin med Fredrik Thörn som navigatör valde vid rundningen av bojen vid badstranden att direkt ta sikte på bojen vid berget. De hann till och med nästan bli lite skadeglada (egna framgångar är bra, men andra motgångar ska inte föraktas) då den fina H-båten som styrdes med en känslig hand av skeppare Björkholm rev sin spinnaker för att kryssa mot nästa rundningsboj. När Vitamin sent om sider upptäckte sitt misstag fick de riva sin spinnaker och kryssa tillbaka en längre sträcka. Navigatör Fredriks kommentar ”Men den bojen var väl ny…?” Nej, navigatör Fredrik, den var med på alla seglingar ifjol också.

Grattis Peter till en andra seger i rad!
Obesegrad år 2020, det är stabilt.


Resultat 2020-05-06

Årets första onsdagssegling bjöd på lagom vindar vid start för att sedan avta till något som likande stiltje. Det blev avkortat bana då ingen båt hann i mål innan 19:30 vilket gjorde att målboj blev den rundningsboj som den första båten rundade efter 19:30. Besättningen på X-79 Anja Af Stockholm ville gärna vara först i mål och ropade vid en rundning då klockan var cirka 19:23 ”Line hours, var är Rolexklockan?” De blev något förvånade och besvikna när de insåg att det inte hade läst vad som gällde vid avkortat bana. Det går inte att hitta på själv när det är målgång. Troligtvis blev de ofokuserade och nådde inte ända fram utan slutade på en andra plats.

Vinnare blev Peter Björkholm i sin vackra H-Båt Lassie. Grattis!


Bana (samma som 2019)


Tävlingsregler TBKs onsdagsseglingar 2020

 • Ingen föranmälan behövs utan det är bara att komma ut till start.
 • Varje båt deltar på sitt SRS-tal enligt SRS-tabellen eller mätbrev.
 • Shorthanded SRS är ok om man bara är två ombord. Barn under 12 år räknas inte som besättning.
 • Alla deltagande båtar håller själv koll på starttiden (enligt ”fröken ur” eller GPS).
 • Alla båtar tar sin egen målgångstid.
 • Om en boj skulle ha slitit sig eller ha draggat och inte går att använda som rundningsmärke utgår den rundningen, om bojen inte ersatts med annat rundningsmärke. 
 • Minst tre startande krävs för att resultat från onsdagsseglingen ska räknas.
 • Varje båt/skeppare får en poäng för start och sedan poäng för varje båt som kommer efter i resultatet. Desto fler båtar till start desto fler poäng delas ut.
 • Avkortad bana. Efter 19:30 gäller att ”nästa boj” för första båt blir målboj. Första båt som rundat målboj, tar ner sitt försegel för att markera att detta är mål. Detta är viktigt för att övriga deltagare skall veta var man skall ta sin tid.

 

Protester
Onsdagsseglingarna är att se som ett trevligt och ypperligt träningstillfälle i lagom nivå. Men händer något reder vi ut det efteråt vi försöker undvika skrik och gap i största möjliga mån. Men det är kappsegling och kappseglingsreglerna gäller, därför kan det vara bra att kika i regelboken en gång om man känner sig osäker eller fråga tävlingsledare/medtävlare.